2019. december 3., kedd

A szívtelen fiú, 5.rész

Szegénységünkből adódóan már elsajátítottam praktikákat és hozzászoktam néhány dologhoz. Arra vonatkozólag is, hogy a gazdagok életében egy csomó olyan dolog, helyzet és körülmény található, amivel nekem még sosem volt alkalmam találkozni. Az idő előrehaladtával megtanultam nem rácsodálkozni az olyan számomra ismeretlen és elkápráztató dolgokra, melyekhez sosem volt szerencsém. Ilyen például a kezemben tartott füles üveg kávéspohár és benne a nem egy, nem is kettő, hanem három színben pompázó kókusztejes kávé, tetején mesteri habemelvénnyel ellátott készítmény is. Míg volt közönségem, nem meresztettem a szemem gyermeki ámulattal, hogy milyen fantasztikusan is néz ki, milyen finom lehet és nem kürtöltem szét, hogy soha életemben nem kóstoltam még csak hasonlót sem. Eleve nem ittam kávét, de azért egyszerű fekete kávé kóstolásban már volt részem.
- Mégis mi tartott ennyi ideig? – üdvözöl Chester, aki az elmúlt 20 percben a jelek szerint nem igen változtatott helyet.
- Kétszer fordultam, mert az első adag kiömlött – próbálom szavakba önteni a történteket.
- Más szóval elhasaltál? – vigyorodik el gúnyosan, miközben átveszi sebes kezemből királyi italát.
- Belebotlottam édesanyádba – pontosítok, szavaim következtében azonban Chester arcáról lehervad a mosoly és egészen más, számomra beazonosíthatatlan kifejezés jelenik meg rajta.
- Menj innen! – fordítja el fejét, nekem pedig nem kell kétszer mondani. Nem érdekel, mi hozta a változást, hogy miért enged el, csak kiiszkolok a szobából és aztán a házból is, egyenesen vissza az alagsorba.
Felicity már édesen szuszogva alszik a közös szobánkban lévő emeletes ágy alsó részén, így hát nyomtam egy puszit az arcocskájára és kivonulok a fürdőszobába. Először kimosom a mosdókagylóban kávé áztatta blúzomat, majd belépek a kádba és lezuhanyozom. Akkor tudatosul bennem, hogy leégett a házunk és nincs semmink, mikor végzek a fürdéssel és konstatálom, hogy nincs törülközőnk. Munka után be kellett volna szereznem pár holmit, de teljesen kiment a fejemből, hogy nem maradt semmink. Ez az alagsor így is csodálatos hely ahhoz képest, ahol eddig éltünk. Visszabújok levetett fehérneműimbe és váratlan jóérzés tölt el, amiért van fűtés, ezért így sem fázom. Módszeresen nekilátok kinyitogatni a helyiségekben lévő szekrényeket, hátha találok valami régi holmit, de meglepetésemre az új szobánkban álló két ajtós szekrényben az egyenruhám többi darabját találom meg. Gyorsan magamra kapom a sötétkék sportnadrágot és a hozzá járó fehér címeres pólót (igen, a testnevelés órán hordott öltözék is az egyenruhánkhoz tartozik), majd felmászom az ágy felső részére. Bizonyára Chester nagymamája intézhetett nekem ilyen gyorsan új egyenruhát, legalábbis ez az egyetlen lehetséges magyarázat.
Reggel persze elalszom, mert lemerült a telefonom és nincs hozzá töltőm. Kapkodva húzom fel a harisnyámat, a kockás szoknyát fehér blúzzal és az egyre hidegülő időjárásra tekintettel ezúttal magamra kapom a sötétkék kardigánt is. Anya és Felicity már nem nincsenek sehol, így nem igazán értem, miért nem keltettek fel, de már nem is számít. Valószínűleg csak korábban indultak és hagyni akartak pihenni, abban a hitben, hogy van, ami jelezzen, ha kelni kell. Sietve bújok bele a téli kabátomba és a cipőimbe, majd felkapom a táskám és kirohanok az alagsorból. Pont tanúja lehetek annak, ahogyan Chester Cutland rám pillant, majd elegánsan beszáll a neki kitárt ajtón keresztül luxus verdájába és a sofőre készségesen elszállítja őt az iskolába. Nyilván kocsival teljesen időben van, viszont én a tömegközlekedés miatt biztos késésre vagyok ítélve.
Csöngetés után 15 perccel érkezem meg Mr. Culpepper órájára, de a jószívű igazgatóhelyettes elfogadja bocsánatkérésemet és szerintem nem is írja fel a késés miatti rosszpontot. Valójában sok jó ember van körülöttem, akik igyekeznek segítő kezet nyújtani, természetesen csak a saját hatáskörükön belül, hiszen a valódi problémáimat nem tudják megoldani. Ilyen a két igaz barátnőm Haven és Twyla, akik a suliban mindig kiállnak értem, meghallgatnak, vigyáznak rám és támogatnak mindenben. Aztán ott volt Mr. Culpepper, az egyetlen tanár, aki tényleg ismeri a helyzetemet és szívesen foglalkozik velem, ha tanulmányi gondjaim akadnak. A jótevőim közé tartozik továbbá Whitney, aki annak a pékségnek a meglepően fiatal tulajdonosa, ahol kedden, csütörtökön és szombaton dolgozom. Whitney a párjával él, egészen kellemes jólétben, így mikor ott vagyok, az aznapi megmaradt árut mindig nekem adja, hiszen másnap úgyse lehetne már kirakni a polcokba. Így hát a hét három napján Felicity finom péksütiket ehet és a maradékok simán kitartanak másnapig vagy akár két napig is. Ezért mindig van mit kvinnem reggelire vagy épp uzsonnára, hiszen ebédet szerencsére biztosít az iskola. A hétfői és szerdai pizzériai kiszállító állásomban Vickie a fény, aki nálam nem sokkal idősebb, szintén részmunkaidős dolgozó. Vickie szülei tehetősek, így ő nem a megélhetés végett dolgozik, hanem, csak mert szeretné saját maga megkeresni a zsebpénzét. Vickie mindig megnevettet, feldobja a napom és nem mellesleg minden kinőtt ruháját nekünk adja, mondván, hogy vagy nekem vagy Felicity-nek jó lehet. Most, hogy mindenünk odalett, kivételesen szükségünk lenne az adományaira, de tegnap nem volt beosztva mellém. Vasárnap egésznap a város egyik hatalmas kínai áruházában melózok, melynek vezetője a szigorú, de kedves Mrs. Kim csakugyan a segítségemre van, mert a hibás termékek nagy részét nekem adja. Ami meg a pénteket illeti, az a legforgalmasabb nap, mert mindig valami olyan aktuális munkát vállalok el, ami nem követel ismétlést, csupán egy délutános vagy néhány órás meló, például szórólaposztás, takarítás, hagymapucolás, kutyasétáltatás, fűnyírás, mikor, mi. Szerencsére ehhez is van egy angyalom, méghozzá a harmincas éveinek vége felé közeledő Brian, aki kezében tartja a különböző alkalmi munkák lehetőségeit és hív, hogy mikor, hova menjek, milyen ügyben. És persze Sally-ről se feledkezzünk meg, aki a suliban dobja fel a napjaimat a büféből a pult alatt kiadott apró kis csokikkal. És most, hogy megismerkedtem a Cutland család egyik fiatal séfjével, arra gyanakodom, ő is egy ilyen pártfogómmá fog válni. Nem zavar, ha az emberek megszánnak vagy megsajnálnak és nem szégyenkezem elfogadni tőlük azt, amit felajánlanak, mert tudom, hogy nekem és a családomnak szükségünk van rá.
A magyaróra maradékának letelte után Haven és Twyla körémgyűlnek, hogy meghallgassák a tegnapi, a Cutland házban töltött estém részleteit, ám Chester is csatlakozik a kis csevejünkhöz.
- Hozz nekem egy ásványvizet, Fiddling! – adja ki a parancsot zsebrevágott kezekkel. Ma fehér, élére vasalt nadrágot és abba betűrt sötétkék inget visel, fehér pulcsiját a hátára teríti.
Szándékosan nem adja oda a kártyáját, ezért nem mozdulok. A suli rendszere a következőképp működik: itt nem fizet senki pénzzel, hanem van egy amolyan feltöltős kártyánk, melyre kapunk egy x egyenleget minden hónap elején, és persze aki kívánja és megteheti, simán adhat hozzá még annyit, amennyit csak szeretne. Az ebédlőben és a büfében is a kártyánkat kell használnunk, az előbbiben nyilván akadnak olcsóbb, egyszerűbb ételes és persze ínyencségek is, jobbnál jobb és minőségibb kaják is. Szerencsére a puccos suli olcsó étele is minőségibb, mint amilyet amúgy meg tudnék volna fizetni. Mindenesetre én alaposan beosztom a kártyám alapegyenlegét és eszem ágában sincs a sajátommal fizetni Chester vágyainak büfében megvásárolható megtestesüléseit.
- Megkaphatom a kártyád? – kérdezem bőr cipőjét vizslatva.
- Én megosztom veled a saját házam, te pedig nem vagy képes venni nekem egy üveg vizet? – ad hangot elégedetlenségének és meg sem lep, hogy nem tervezi titkolni a dolgot. Chester számára ez nem szégyenletes dolog társai előtt, hanem sokkal inkább elismerendőnek számít, hisz kegyességéről és szerencséjéről árulkodik, plusz most már otthon is azt tehet velem, amit csak akar.
- A szüleid háza, Cutland, szóval fenébe a nagy jóindulatoddal – vág vissza neki Twyla mérgesen, mire felékapom a fejem.
- Ha ilyen nagy a szád, te is befogadhattad volna a mi kis árvánkat – húzza gúnyos mosolyra keskeny száját Chester.
- Azt hiszed, nem próbáltam? – sziszegi Twyla összeszorított szájjal és ökölbe szorulnak kezei. Már rég behúzott volna Chesternek, ha nem tudná, hogy annak csak én innám volna meg a levét.
- Nocsak – változik meg Chester hangjának csengése. – Mindenáron velem akartál lakni, nemigaz? – csúsztatja ujjait az állam alá és felemeli a fejem, hogy ránézzek.
El akarok húzódni, de nem merek, így csak igyekszem valahogy szabadulni a jeges pillantás szorításából.
- Amiért ennyire odavagy értem, megszánlak – mondja, majd előhúzza nadrágjának zsebéből a kártyáját és felémtartja, ám mikor érte nyúlok, nemes egyszerűséggel a földre ejtette. – Tessék.
Chester gúnytól és iróniától csöpögő szavai egyértelművé teszik ennek az egész jelenetnek a célját, mely nem más, mint az én megalázásom. Azt akarja érzékeltetni magával és a jelenlévőkkel, hogy hiába bánik így velem, én mégis odavagyok érte. Mindenki tudja, hogy ez nincs így, mégis eléri vele a kellő hatást, hogy kinevessenek miatta.

Nem habozom hát, gyorsan lehajolok a kártyáért, felkapom és lenyargalok vele a büfébe 


Előző rész:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése