2020. szeptember 17., csütörtök

A szívtelen fiú, 21.rész

 Chester hamar összekapja magát, rendezi vonásait és szúrósan néz rám. A pillanat varázsa megszűnik.

– Mégis hogy mered lebénázni a rajzaimat? – szegezi nekem kérdését.

– Ne haragudj! – sütöm le a szemem ijedten, de még mindig a nevetésének hatása alatt vagyok.

– Javítsd ki! – parancsol rám, miközben a vázlatára bök. Tétován az asztalon heverő monogramos ceruzáért nyúlok és nekilátok a munkának.

Chester nem húzódik el, nem kezd bele másba, hanem engem figyel, pontosabban azt, ahogy dolgozom. Átfut az agyamon egy gondolat, miszerint lehet, hogy tanulni szeretne tőlem, azért nézi a mozdulataimat.

Tétován megszólalok.

– Érdemes megerősíteni a fontosabb vonalakat, hogy azok hangsúlyosabban látszódjanak, jobban kiemeljék a lényeget – mondom, miközben szavaimhoz hűen cselekszem. Nem merek ránézni, mereven a papírlapot bámulom.

– Így tényleg jobb – fészkelődik ültében, mintha csak izgatott lenne.

– Meg… - nyelek egy hatalmasat, így elakad a szavam. – Megpróbálod?

Felemelem a kezem, így a grafit hegye már nem érinti a rajzlapot és tétován Chester felé nyújtom a ceruzát. Nem felel, de elveszi és közelebb húzza magához a lapot, hogy immáron ő ügyködhessen rajta.

Pár percig erősen koncentrál, majd mikor végez, ahelyett, hogy visszaadná a lapot, újabb tanácsokat vár. Nem mondja ugyan, de tekintete erről árulkodik. Beszélni kezdek hozzá, elmondom, én hogyan szoktam, mikre figyelek oda, ő pedig meghallgat és megpróbálja megvalósítani az általam elmondottakat. Miközben tevékenykedik, én csendben ülők mellette, ujjaimat tétován összekulcsolom az ölemben és azon gondolkozom, mi is történik éppen.

– Dolgozz addig a sajátodon – veti oda felém sem nézve.

– Tessék? – döbbenek meg. Nem hiszek a fülemnek.

– Dadogtam talán? – mordul fel, ám mégis megismétli. – Csináld addig a sajátod.

Csak bólintani van erőm, nem merek ellenszegülni, sem kérdezősködni, így hát előveszem táskámból a saját vázlatomat és ócska, egyszerű ceruzámat, majd nekilátok.

Csendben munkálkodunk. Feszült vagyok, próbálok a rajzolásba temetkezni, hogy ellazuljak, ám ekkor egy reccsenés hangja hasít végig a szobán. Kitörik a ceruzám hegye és elpattan. Mintha lassított felvételben látnám az egészet. Átrepül az asztal felett és a legrosszabb helyet választja az újabb elrugaszkodáshoz: Chester homlokát. Lomhán nekiütődik hófehér bőrének, majd landol előtte az asztalon.

– Ne haragudj! – kapom fel a letört grafithegyet, mintha csak a ceruzámra való visszaillesztésével visszatudnám pörgetni az időt.

Chester csak bámul rám, megint elképedt és meghökkent tekintettel és arckifejezéssel, hiszen bizonyára sosem esett meg vele hasonló.

– Ne haragudj! – szakad ki belőlem ismét. – Biztosan túl erősen nyomtam a ceruza hegyét a papírra.

– Még egy ilyen, Fiddling és kihajítom a rajzaid az ablakon – közli, de látszólag még mindig nem tért magához.

– Nem fog előfordulni újra – ígérem. Nem fog, mert nincs hegyezőm, sem másik ceruzám.  Chesterre pillantok, talán azzal a hiú reménnyel álltatva magam, hogy valami csoda folytán felajánlja az ő egyik grafitját, ám megpillantok egy apró szürke foltot a homlokán.

– Mi van? – mordul fel, mikor észreveszi, hogy bámulom.

– Semmi – kapom el a tekintetem, de aztán önkéntelen is visszairányítom a homlokába hulló tincsek között kirajzolódó pontra.

– Mit bámulsz, Fiddling? – teszi le a ceruzáját. Most már elégedetlen.

– Van… Ott egy folt a homlokodon – felelem végül halkan.

Chester nem kezdi el vaktában a homlokát dörzsölgetni, kérdezgetni, hogy merre a pötty és lejött-e már. Könnyedén és kecsesen közelebb hajol, miközben az asztalra könyököl.

– Töröld le! – utasít.

Kétségbeesetten vándorol körbe a tekintetem, kutatok valami után, aminek segítségével leszedhetem a grafitom nyomát, de semmit nem találok.

– Töröld már le! – csattan fel. Összerezzenek és sietve a homlokához nyúlok, hogy kendő híján hüvelykujjammal tüntessem el.

Útban van a haja, muszáj egy kicsit odébb igazítanom, hogy hozzáférjek a folthoz. Chester haja olyan puha és kellemes tapintású, akár a selyem. Ugyan sosem érintettem még selymet, de valahogy így képzelem el. Vékonyszálú, fényes hajszálai bársonyosan simítják végig az ujjaimat. Azon kapom magam, hogy nem is a folttal foglalkozom, hanem a tincseit bámulom. Zavarba jövök, megijedek és egy gyors mozdulattal elvégzem a feladatot, amit rám szabott és már el akarok húzódni, mikor Chester elkapja a csuklómat.

– Jéghideg a kezed – állapítja meg.

Ugyan a Cutland házban kellemes meleg uralkodik, én csak harisnyát, szoknyát és blúzt viselek. Ráadásul a kéz- és lábfejeim nagyon nehezen melegednek fel, sokszor akkor is hidegek, mikor melegben vagyok és nem is fázom.

Chester elenged, majd a kanapé támláján lévő pokrócért nyúl és az ölembe ejti. A takaró olyan puha és bolyhos, hogy muszáj végigsimítanom rajta. Chester visszatér a rajzához, de előtte még elém teszi egyik fekete borítású ceruzáját, amit hálásan megköszönök.

Nem tudok mit kezdeni ezzel a rá abszolút nem jellemző nagylelkűséggel, ezért azt találom legjobbnak, ha nem is próbálom megfejteni és megérteni a tettei mögött húzódó indokokat. Elfogadom, hogy ez most egy ilyen időszak és sodródom az árral. Ugyanakkor a szívem mélyén élvezem egy kicsit és ez megrémít. Félek tőle, hogy ez csak egy álom vagy ami még rosszabb: egy szörnyű fondorlatos csíny, cselszövés vagy bosszú része, ami hamarosan bekövetkezik. 



Következő rész:
Előző rész:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése