2019. december 15., vasárnap

A szívtelen fiú, 6.rész

- Tehát Margaret abszolút a mi oldalunkon áll, ő volt az, aki már kétszer is segített neked – magyarázza Raff este, mikor Chesternek zongoraórája van, nekem pedig ebből fakadóan nyugtom.
- A fiatal, szőke – bólintok felidézve magamban a szóban forgó személy arcát.
- Igen, Margie amolyan szobalány féle, Cutlandék szavaival élve: cseléd. Felszolgál, takarít, ajtót nyit, ilyenek. – Raff nem tűnik sem szomorúnak, sem csalódottnak, nem sajnálkozik és nem szörnyülködik az itteni viszonyok miatt. A jelek szerint ők egyszerűen beletanultak és képesek elviselni és együttélni azzal, ami itt folyik. Valószínűleg azért, mert összetartanak és segítik egymás ittlétét.
Ismerem ezt az érzést, mert nekem is megvannak a magam támogatói, akik fényt hoznak borús napjaimba. Whitney a mai műszakom után nem csak nekem adta az összes megmaradt pékárut, hanem az ehavi fizetésemet is előre átutalta, hiába ellenkeztem. Nem szerettem volna olyan helyzetbe sodorni, ami nem előnyös számára, de azt mondta, neki bőven belefér, nekem pedig szükségem van a pénzre, hogy pótolni tudjam az elégett dolgainkat.
Így hát munka után vettem néhány szükséges, használt ruhát Felicity-nek és magamnak, beszereztem a tanulmányainkhoz szükséges füzeteket meg egyebek íróeszközöket (a tankönyveket a Cutland család meg a suli nagy kegyesen újra előállította nekünk). Vettem használt, de jó töltőket, fürdőszobai kellékeket (fésűt, fogkefét, szappant) és ehhez hasonló, elengedhetetlen és fontos dolgokat. Szerencsére megvannak a bevált helyeim, ahol olcsón és könnyedén hozzájuthatok azokhoz a dolgokhoz, amikre szükségem van. Ráadásul az is sokat számít, hogy a Cutland alagsor egy berendezett lakóhelyként funkcionálhatott régebben, így sok dolog van ott, ami hasznossá vált számunkra. Reggel ugyan elaludtam, de készülödés közben villámgyorsan felmértem, hogy edényeket, evőeszközöket, törülközőket, ágyneműket és efféléket tartalmazott a vadonatúj otthonunk. Bár utálom, hogy ott kell laknom, a tudat boldoggá tesz, hogy Felicity-nek sokkal jobb körülmények között nyílik alkalma élni. És persze anyának is és nem utolsó sorban nekem is.
A vásárlókörutamról visszaérve találkoztam össze a kertben levegőző Raff-fal, aki felajánlotta, hogy mivel épp szüneten van, szívesen beavat az itteni dolgokba. Hálás voltam neki ezért, mert nagy szükségem van rá, hogy megismerjem az itteni viszonyokat, hogy képes legyek kiigazodni a jövőben.
- Értem.
- A többi szobalánnyal viszont vigyáznék a helyedben. Rajonganak a „fiatalúrért”, Cutland pártiak és pletykások – foglalja össze röviden Raff.
- Észben tartom.
- A fő séf, Oliver szerencsére jó ember, a Cutland család tagjai szinte sose teszik be a lábukat a konyhába, így ott a magunk urai lehetünk. Bizonyos kereteken belül, persze – teszi hozzá arra célozva, hogy meg van szabva mit, hogyan és milyen feltételek között készíthetnek el.
- Világos – bólintok.
- A mosogató és a konyhát takarító srác, Rhys jó arc, fiatal és kicsit ügyetlen, de még mindig itt van, szóval valamit mégiscsak jól csinál. Vagy csak arról van szó, hogy a fejesek nem látják őt soha – kacsint rám pajkosan Raff.
- Elképzelhető – értek egyet, miközben belépünk a konyhába.
- Damian és Rob viszont áruló szemetek, rájuk mindig figyelj oda – bök Raff alig észrevehetően a helyiség másik végében csevegő két srác felé. – Nekik csak az számít, hogy a család kegyeiben maradhassanak és semmi más.
- Ő lenne Rhys? – pillantok az épp felénk tartó, edényekkel egyensúlyozó fiatal fiúra.
- Igen – kuncog Raff és sietve átveszi a lábosok felét a sráctól. – Hadd segítsek!
- Köszi, Raff – hálálkodik a szeplős, vörös hajú fiú, majd rám mosolyog. – Szia! Rhys vagyok.
- Én meg Fidelia – felelem, mire Rhys kisebb csörömpölés közepette, de sikeresen leteszi a koszos edényeket a mosogatóba és megragadja a kezem, majd megrázza.
- Új vagy itt? – igazítja meg felgyűrődött pólóját.
- Mondhatni.
- Fid Mrs. Slora lánya – avatja be helyettem Rhys-t Raff, aki valamiért máris nagyon könnyedén becézget.
- Ó! Te vagy Chester Cutland kedvence! – pislog nagyokat Rhys.
Nem felelek, csak kedvtelenül elhúzom a számat.
- Csak bekukkantottunk, Rhys. Bemutatom a többieket is Fid-nek. Neked meg jó mosogatást!
- Köszi – fintorodik el a fiatal fiú, majd felém fordul. – Örülök, hogy találkoztunk!
- Én is.
Raff ezután kivisz a kertbe és összeismertet az egyik idősebb kertésszel, Charlie-val és a gondnokkal, Oscarral. Ezt követően összefutunk két kedves, középkorú takarítónővel, Joanne-nel és Poppy-val, majd a korábbról már látásból ismert szobalánnyal, Margarettel. Az, hogy tanúja lehetek annak, hogy kedves emberek is dolgoznak itt anyával, kicsit könnyít a lelkemen. Sokat gondolok rá, sokszor aggódom érte, hogy mit tehetnek itt vele, mert sosem mesél arról, milyen atrocitások érik a Cutland házban. Márpedig egészen biztos érik. Ha a kis Chester ilyen szívtelenül bánt velem már hat éves korunkban, sokszor bele se merek gondolni, milyen szívtelen szülei lehetnek. Anya az egész személyzet vezetője a Cutland birtokon, ez az oka annak, hogy nem rúgták ki azután, hogy „felégette” a műkincseket, hanem alkut ajánlottak neki (persze a legidősebb Mrs. Cutland, az egyetlen valamire való Cutland vezetésével). Anya pontosan ismeri minden elvárásukat, igényüket, vágyaikat, kívánságaikat, ami nem kis dolognak számít. Ebbe beletanulni rengeteg idő lett volna egy újonnan érkezőnek, márpedig a Cutland család élvezi, hogy anya miatt mindig minden klappol. A bútorok állása, a tisztaság, az ételek minősége és összetevői, az evőeszközök, poharak és tányérok elhelyezése, a pontos ébresztések, megfelelő időpontban tálalt ételek, kifogástalan kerti elrendezések és így tovább. Anya jól végzi a munkáját és ezzel ők is tisztában vannak.
Váratlanul megszólal a csipogóm, mely azt jelezi, Chester végzett a zongorázással és máris kitalált nekem valami remek elfoglaltságot.
Egy percet kapsz – ennyi áll a csipogón és bár fogalmam sincs, mire kaptam hatvan másodpercet, sietve elköszönök Raff-tól és egyéb ötlet híján felrohanok Chester szobájába.
- Ez gyors volt – jegyezzi meg Chester, de ez nem elismerés a részéről, hanem sokkal inkább elégedettség, amiért kedvére ugráltathat. Nem felelek, csak megállok az ajtóban és a hátam mögött összekulcsolom az ujjaimat.
Chester megint a kanapén ül, kezében egy füzettel, melyet komótosan lenget az arca mellett.
- Írd meg holnapra a művészeti házim – dobja le a kanapé előtti üvegasztalra a füzetet, amely néhány fehér lapon és egy szem grafit ceruzán landol.
A művészet óránkon kiadott házi egy héttel ezelőtt volt és pontosan tudom, hogy direkt hagyta az utolsó pillanatra. Chester ért a zenéhez, az irodalomhoz, a matekhoz, jól tanul, mert elvárják a szülei, hogy jól teljesítsen. Ám sosem jeleskedett a rajzban, a festészetben, a szobrászatban (igen, a puccos suli ilyeneket is oktat), így nem ez az első alkalom, hogy nekem kell elvégeznem helyette a leckét.
Ez az apropó azonban eszembe juttatja, hogy bizony az én házim elégett a minap, így nem csak Chesterét, hanem a sajátomat is meg kellene csinálnom holnapra.
- Rendben – lépek az asztalhoz és felveszem a kellékeket, majd sarkon fordulok, hogy elvonuljak velük.
- Itt – vág át a szobán Chester éles, rideg kijelentése, aminek következtében lassan megfordulok. Sosem kell a jelenlétében alkotnom, olyankor mindig utamra enged és meghatározott egy időintervallumot, mire végeznem kell.
- Itt? – ismétlem meg a kérdést akaratlanul, elfeledve, hogy ez sosem jópont nála.
- Talán nem mondtam elég érthetően? – villan meg a tekintete és az előtte lévő alacsony asztalra bök keskeny mutatóujjával.

Megint nem válaszolok, inkább beletörődök sorsomba és visszalépek az asztalhoz. Chester engem figyel, tudni akarja, hogyan reagálok ebben az új helyzetben és mi olyat teszek majd, amin fennakadhat. Gyakorlottan teszem vissza a dolgokat az üveglapra, majd elhelyezkedem a padlószőnyegen, a földön, hiszen eszem ágában sincs melléülni a kanapéra. Kinyitom a füzetét és nekilátok megszemlélni a terveit. 


Előző rész:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése