2020. március 23., hétfő

A szívtelen fiú, 12.rész


Belépek a hatalmas fehér kapun és gondosan becsukom magam után. Mikor megfordulok, Chester alakját látom kibontakozni a kivilágított köves úton. Nagyjából 10 méterre áll tőlem, elegáns világosbarna szövetkabátot visel, kezeit zsebeibe süllyeszti. Megdermedek, félek mozdulni, mert nem tudom, mire számítsak.
Elered a hó.
Hatalmas pelyhekben hullik alá és rájövök, hogy nincs sapkám. Chesternek sincs. Túl messze van, így nem látom az arckifejezését, nem tudom, mi járhat a fejében vagy, hogy mire készül. Legszívesebben elszaladnék, de nem merek.
Chester lassan elindul, járása akár egy ragadozóé, puha és hangtalan. El akarom kapni róla a tekintetem, de valamiért nem vagyok képes rá. Csak nézem őt, ahogyan halad felém, fensőségesen és ijesztően. Egy méterre torpan meg velem szemben, arca pirospozsgás a hidegtől, haja vizes a hótól, szeme kékebb, mint valaha.  
- Adok egy esélyt, hogy bocsánatot kérj – szólal meg kissé rekedtes hangon. Makacsul összepréselem a számat és dühösen farkasszemet nézek vele. Nincs igaza. Általában sosincs, de valahogy úgy érzem, ez más helyzet. Itt a megélhetésemről van szó, a családomról, a húgom eltartásáról. Nem felelek, csak állom fagyos pillantását.
- Hirtelen nagyon bátor lettél, Fiddling. Talán a gazdag motoros barátnőd elszállásol és kifizeti az anyád tartozását? – Egyértelműen arra céloz, hogy ha nem viselkedem, kilakoltat innen. Nem lep meg, hogy ismeri Vicky-t, Chester memóriája bámulatos.
- Nem – felelem, de mást nem vagyok hajlandó mondani. Chester szeme megvillan, nem tetszik neki, hogy ezegyszer nem úgy mennek a dolgok, ahogy ő akarja.
- Semmit nem ér a szánalmas kis állásod, ha nem lesz hol laknotok – jegyzi meg gúnyosan, lenézően. – Főleg, ha az anyád börtönbe kerül.
Ökölbe szorul a kezem. Ez rosszabb, mintha kitalált volna valami cselszövést, hogy jeges vízzel nyakonöntsön az egész suli szeme láttára. Elönt a harag, de ugyanakkor egy részem azt érzi, hogy Chester dühös, megbántott vagy ki tudja milyen és fogalma nincs arról, miket beszél. A legtöbbször azt érzem, nem gondolja komolyan, amit mond, nem fogja fel, micsoda sértések és bántalmak hagyják el a száját. Gőze sincs az életről, a nehézségekről, ezért képtelen felfogni, mennyi fájdalmat okoz másoknak. Nekem. De most nem érdekel, mivel van tisztában és mivel nem, mert olyanokat mond, amiket nem hagyhatok szó nélkül.
- Nem tudsz te semmit – sziszegem és magamat is meglepem az indulatosságommal. – Nem tudod, mennyit jelent egy állás, fogalmad nincs a pénzről és annak értékéről! Soha nem kellett éhezned, nélkülöznöd vagy rettegned attól, hogy nem lesz hol álomra hajtani a fejed! Úgy teszel, mintha mindent tudnál és mindent az irányításod alatt tarthatnál, de ugyanolyan senki vagy, mint bárki más. Nincs semmid. Minden a szüleidé, a családodé.  A hatalmad, a pénzed, a befolyásod! Ez csak egy név és te azt hiszed, máris különb vagy, mint én. De közbe fogalmad nincs az életről. És én elviselem ezt, érted? 10 éve eltűröm és továbbra is elfogom, mert nincs választásom! Rátok vagyunk utalva, de legalább van hol élnünk, jó iskolába járhat a testvérem és nekem ez éppen elég. De ne merj megfenyegetni, hogy kiraktok innen, csak mert fáj, hogy igazam van. Egyszer az életben te is lenyelhetsz valamit, ami kicsit kellemetlen neked.
Chester nem felel, csak néz rám, szemeit kicsit nagyobbra nyitja, mint általában. Meg van döbbenve, amit meg is tudok érteni. Egy nap alatt kétszer is beolvastam neki, míg az elmúlt tíz évben viszont egyetlen egyszersem. Érdekes, hogy ismerem a gúnyos, cinikus, fölényes, lenéző, lesajnáló, dühös és további negatív érzéseket közvetítő arckifejezéseit, de a pozitívokhoz vagy az olyanokhoz, amiknél ő mutatkozna gyengének, sosem volt szerencsém. Talán le se esne, ha épp boldog, meghatott vagy ijedt lenne. Mint ahogy most sem tudom értelmezni, amit látok, mert egészen olyan, mintha zavarban volna a meghökkentsége mellett. Nem ismerem ezt a Chestert, már ha egyáltalán létezik ez a Chester, aki nem szól vissza azonnal, csak mered rám, mint aki nem tud mit reagálni.
Kihasználom az alkalmat és elszelelek mellette, egyenesen az alagsorba. Bevetem magam az ajtón és gyorsan kulcsra zárom magam mögött, hátha utánam találna jönni. Hátamat az ajtónak vetem és mélyeket lélegzek. Nem tudom, hogyan kellene éreznem. Nem önt el az elégedettség, hogy végre megmondtam neki a magamét, de nem is rettegek a következményektől. Az arcát látom magam előtt. A hidegtől kiporosodott orcáit, világítóan kék, bizonytalanul csillogó szemeit, megilletődött tekintetét, homlokába hulló vizes tincseit. Mint már megannyiszor, most is megfogalmazódik bennem a gondolat, hogy igazságtalan ilyen gyönyörű arccal megáldani egy ilyen gonosz teremtést. Voltaképpen egyáltalán nem fair bárkinek is ilyen szép külsőt adni, míg mások sokkal egyszerűbbet és unalmasabbat kapnak.
- Fidelia? – szólít anya, mire ijedten kapok a szívemhez. A frászt hozza rám, ahogy hirtelen kiszakít a merengésemből.
- Igen? Szia, anya! – szedem össze magam sietve.
- Mi történt a kezeddel? – szalad ide hozzám aggódva.
- Nem hallottad? – lepődöm meg. – Chester sofőrje elütött reggel. De nyugodj meg, nincs semmi bajom, csak eltört a kezem, ez minden.
- Biztosan? – simítja meg az arcom gyengéden, majd elszomorodik. – Így is dolgoztál ma?
- Hát persze – felelem nagy lazán, mert nem akarom, hogy szenvedjen. – Minden rendben ment.
- Olyan keményen hajtasz értünk – suttogja, de nem mondja, hogy ne tegyem. Szükségünk van erre és én ezzel tisztában is vagyok. Csak rosszabb lenne, ha bíztatna, legyek inkább még gyerek, szórakozzak és majd megoldjuk valahogy.
- Te is anya - felelem hát, amit egy fáradt mosollyal vesz tudomásul. Középmagas, vékony, negyvenes asszony, mégis sokkal idősebbnek tűnik, mégis méltóságteljes a tartása és a vonásai. Elvonul a konyhába, ahol épp teát főz. Felicity már alszik, ezért a konyhaasztalon állok neki a leckémnek, amit a lányok adtak oda, hogy be tudjam pótolni az elmulasztott órákat. Nehezen koncentrálok, gondolataim folyton Chester arckifejezése felé terelődnek és a korábban történtek felé. Bizonyára azért taglóz le ennyire ez az egész, mert korábban sosem történt hasonló és sosem volt alkalmam ehhez hasonló reakcióban részesülni.
Anya elém rak egy bögre teát, majd elvonul aludni. Hálásan kortyolgatom a meleg italt, jól esik a kinti hideg után és kicsit felpörgeti az agyam, hogy ismét a tanulásra tudjak fókuszálni. Hogy ne is gondoljak többet a világ leggyönyörűbb és legdühítőbb arcára.


Előző rész:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése