2019. november 17., vasárnap

A szívtelen fiú, 1.rész

- Hogy merted leönteni a cipőmet? – mered rám Chester Cutland szikrázó szemekkel.
- Ne haragudj – hebegem zavaromban, mivel az egész osztály minket bámul, míg én a földön térdelek, miközben előttem mindenféle szilánkok és kaja darabok hevernek.
- Azonnal takarítsd le! – parancsolja Chester ellentmondást nem tűrő hangon.
- De hát… Te gáncsoltál el – gyűlnek könnyek a szemembe, mert fájnak a térdeim, amikre ráestem és érzem, ahogyan a tányérom egyik éles szilánkja felsértette a tenyeremet.
- És akkor mi van? – Chester Cutland egy másodpercig sem tagadja, hogy az ő műve volt az egész.
- Bo-bocsánatot kellene kérned – ülök a sarkamra és dacosan farkasszemet nézek a világom leghidegebb szempárával.
- Te vagy az egyetlen, akinek bocsánatot kell kérnie! Takarítsd le a cipőm! – tolja elém tejbegrízes és meglehetősen drágának tűnő lábbelijét haragosan.
- Tö-töröld le magad! – feleselem kitartóan.
- Ide figyelj, te kis senki! – hajol közelebb, szinte a fülembe sziszeg. – Ha nem tisztítod le most azonnal a cipőm, kirúgatom a semmirekellő anyádat.
Szorosan összepréselem a számat, annyira, hogy szinte ellilul és előveszek egy zsebkendőt a szoknyám zsebéből. Chester öntelt vigyorral ül le az egyik székre és kinyújtja lábait, én pedig szó nélkül odakúszok és nekilátok kipucolni maszatos cipőjének orrát.
- Találtam neked egy frappáns becenevet – pillant le rám, szeme szívtelenségéről árulkodva villan meg. – Fiddling!
Az új osztálytársaim kinevetnek, amiért Chester „haszontalan”-ra keresztel át és nekilátnak ismételgetni, kántálni, miközben rajtam mulatnak. Nem értem, mit tartanak ennyire viccesnek, mialatt nekem minden erőfeszítésemre szükségem van, hogy el ne sírjam magam.
Hat évesen tanultam meg, hogy milyen igazságtalan a világ.
Hat éves voltam, mikor Chester Cutland megmutatta, milyen igazságtalan és gonosz hely a világ és azóta, az elmúlt tíz év minden egyes pillanatában, amikor alkalma nyílt rá, emlékeztetett is erre.
Mint ahogyan az imént is, mikor arra utasított, hogy cipeljem fel a táskáját a harmadikra. Én pedig mint mindig, most is csak ellenkezés nélkül bólintok, átveszem a könyvekkel teli márkás táskáját, ami minden bizonnyal többet ér az egész életemnél.
- Ha megkarcolod a bőrt, neked annyi – búcsúzik kedvesen, majd utamra indít a lépcsőn, mert a liftbe természetesen ő száll be két hű csatlósával Quintonnal és Oswalddal. Nem mintha számítana neki, hogy megkarcolom-e vagy sem. Chesternek a tárgyak csak tárgyak, nem kötődik hozzájuk, mert bármit megkaphat és ezáltal egy idő után értékét vesztik a dolgok.
- Nem kellene minden parancsát teljesítened – veszi át az én kopott hátizsákom Twyla, mert jól tudja, hogy ha már így alakult, Chester táskájának nálam kell maradnia.
- Ha nem teszem meg, kirúgatja anyámat – felelem gépies monotonsággal.
- És akkor mi van? – kérdezi indulatosan Twyla, holott ezt a párbeszédet minden alkalommal végigjárjuk.
- A szülei fizetik a taníttatásom – adom meg mégis a választ, amit pontosan ismer.
- Igazán járhatnál egy trébb suliba is, ha csak ez a gond – vonja meg a vállat, mintha ez semmiség lenne.
- A húgomét is ők állják.
Twyla erre nem reagál semmit, mert tisztában van vele, mennyire fontos számomra Felicity jövője.
- Ráadásul anya tartozik nekik – teszem hozzá csupán kiegészítésképp.
- Tudom – sóhajt egy hatalmasat Twyla, miközben felérünk a második emeletre. – Tönkretett néhány vacakot, amivel egy életre elég adósságot halmozott fel.
- Az a néhány vacak csupa egyedi, értékes régiség és művészeti kincs volt – javítom ki.
- Kizártnak tartom, hogy anyukád okozta azt a tüzet – kezdi fújni a szokásos nótát Twyla, de tudom, hogy csak segíteni szeretne, csak nem tud.
- Ez már nem számít. Anya törleszt, nekik dolgozik, viszi a háztartást, cserébe fizetik a sulit – foglalom össze a történteket tömören.
- Mi tartott eddig? – kér számon Chester, aki a lépcső melletti falat támasztja hátával, karjait mellkasa előtt összefonva.
- Hát, tudod, azért találták fel a liftet, mert az gyorsabb – felesel Twyla harciasan, mire Chester szeme haragosan összeszűkül és kikapja a kezemből sokat érő táskáját.
- Nem téged kérdeztelek, Tumbler!
Már megtanultam az évek alatt, hogy nem érdemes visszavágnom neki, mivel attól csak még zabosabbá és kegyetlenebbé változott. Chester Cutland csupán szülei gazdaságával szerzett magának hatalmat, felettem az anyám zsarolásával, míg mások felett a szülei befolyásának és hatáskörének fitogtatásával. Persze, akadnak olyanok, akiket nem érdekel Chester kiskirály viselkedése, mint például a két legjobb barátnőm Twyla és Haven. Rájuk nem volt hatással Chester szövegelése, mert a szüleik és a taníttatásuk független a Cutland családtól. Így még ha nem is tudnak semmi érdemi változást elérni, kiállnak értem, mikor én képtelen vagyok rá.
- Lent maradt a matekkönyvem – címezi mondandóját immáron nekem Chester. – Hozd fel, mindjárt becsöngetnek!
- Hol hagytad el? – érdeklődöm nyugodt hangon, mivel épp elég időm volt beletanulni és kezelni a modorát.
- Ki tudja – villan meg a szeme gonoszan, szándékosan egyértelművé téve ezzel, hogy ő pontosan tisztában van vele, de esze ágában nincs elárulni. – Keresd meg!
- Rendben – fordulok sarkon és nekilátok lelépcsőzni.
Ismerem Chestert, tudtam, hol tölti a szüneteket, mivel foglalja le magát a suliban, így majdnem biztos vagyok benne, hogy a büféknél lévő asztalok egyikán „felejthette” a tankönyvét, ám mikor odaérek, azok már le vannak takarítva.
- Elnézést, Sally! – kopogtatok a hatalmas büfés részleg pultján.
- Fidelia, drágám! – kerül elő mosolyogva Mrs. Payton, kezében Chester könyvével. – Ezért jöttél?
- Igen, köszönöm! – hálálkodom a büfés asszonynak, akit gyakorlatilag már a barátomnak tekinthetek.
- Nem kellene hagynod, hogy az a Cutland fiú megállás nélkül ugráltasson – simítja meg az arcomat kedvesen és a zsebembe csúsztat egy szelet csokit.
- Köszönöm, Sally! De tudja, hogy nem tehetek mást.
- Jól tudom – sóhajt, majd elenged.
A lépcsőn felfelé szaladva megigazítom a csokit az egyenruhám blézerének zsebében, hogy semmiképp se látszódjon ki, mert akkor biztosan Chester birtokában végzi. A puccos jómódú gimnázium egyik nagy előnyének számít az egyenruha, amely az olyanokat, mint Chester Cutland és az olyanokat, mint én, külsőleg egészen egyenlővé változtat.
Már majdnem felérek a harmadikra, mikor megcsörren a másik zsebembe rejtett ócska ezeréves, kinyitható mobil. Miután felnyitom a kopott, megrepedt telefont, meglátom, hogy a hívás anyától jött. Anya sose hívott még a suliban.
- Háló? – veszem fel gyorsan, ijedten és nem foglalkozom a csengővel, mely azt jelzi nekem éles hangjával, hogy Chester nem kapja kézhez időben a könyvét, és hogy ezért később még nagyon meg fogom járni.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése