2019. november 18., hétfő

A szívtelen fiú, 2.rész

- Hogy mi?
- Leégett a házunk – ismételi meg anya. Aligha lehet háznak nevezni azt a lepukkant lyukat, ahol élünk. Se értékeim, se fontos tárgyaim nincsenek, így nem érdekel a ház, vagy a tartalma, csak az, hogy mi lesz velünk ezután. December eleje lévén tombol a hideg tél.
- Tes-sék? – csuklik el a hangom.
- Nem tudni, valószínűleg kigyulladt a sütő. – Hát azt nem is csodálnám.
- És most mi lesz? – szorítom magamhoz kétségbeesetten az egyetlen tárgyat, ami nálam van: Chester könyvét.
- Mrs. Cutland felajánlotta nekünk az alagsort.
- Felajánlotta? – visszhangzom hitetlenkedve.
- Oda gyere munka után – zárja le a beszélgetést anya és kinyomja a hívást.
Erőtlenül csuklanak össze a lábaim és az iskola puccos csempéjén térdelve találom magam. Ha eddig nem is volt szörnyű életem, ezután biztosan az lesz. Chester mindeddig csak a suliban tudott szekálni, de a mai naptól kezdve már a nap bármelyik percében lehetősége lesz rá. Bele se merek gondolni, mennyi szemétkedést képes kitalálni és megvalósítani a saját házában, akár az éjszaka közepén is.
- Minden rendben, kisasszony? – magasodik fölém Mr. Culpepper, az igazgatóhelyes és nem mellesleg a magyartanárunk.
- Persze, elnézést! – tápászkodom fel sietősen és a tantermünk felé veszem az irányt. Bekopogok az ajtón, majd néhány másodperc várakozás után benyitok és a késésem miatt sűrű bocsánatkérések közepette ellépek Mr. Loughty mellett.
A harmadik padsorban ülök, az ablakhoz melletti oszlop kívülről második helyén, Twyla és Haven között, míg Chester kettővel mögöttünk, az utolsó padsor középső padjában. A gazdag suli egyenruhán kívüli sajátossága még az egyszemélyes padok, melyek megnehezítik az egymásról puskázás és beszélgetés létesítését. Összesen 25-en vagyunk egy osztályban, így öt padsor van, soronként öt darab egyszemélyes paddal. Hátra kell mennem, hogy átadjam Chesternek a könyvét, de nincs szükségem kifogások keresésére, ugyanis Mr. Loughty lelkes talpnyalója a Cutland családnak. Ha nem lettem volna itt, ő biztosan farkcsóválva felhozta volna Chester könyvét. Sietősen Chester padjához lépek, lerakom rá a könyvet, nem foglalkozva hideg tekintetével, melyet le sem vesz rólam, sem elegánsan kinyújtott lábával, melyben hasra esem, mikor hátat fordítva neki vissza akarok indulni a padomhoz. Gáncsolási technikája mit sem változott a tíz év alatt, ugyanúgy elterülök, mint először hatéves koromban és pont úgy, mint azóta rengetegszer. Megütöm a térdemet és a csuklómat, mellyel felfogom az esést, de gyorsan feltápászkodom, reménykedve, hogy nem szakadt el az egyetlen harisnyám.
- Elkéstél – sziszegi mögülem Chester a büntetésem okát, de nem érdekel, csak visszaiszkolok a helyemre és leülök a székemre. Már nem kell ellenőriznem, nincs-e ragasztó rákenve vagy valami szúrós dolog rászórva. Ezeken a gyerekes megszégyenítéseken Chester már ötödikes korunk óta túlvolt és helyette a lekezelő hangsúly mellett, a lenéző és aljas beszéd és az ugráltatásom vált kedvenc időtöltésévé. Ahelyett, hogy megalázna mindenki előtt azzal, hogy furfangos ötleteket eszel ki, inkább csak szolgájaként kezel, ami azért az elgáncsolásokat leszámítva egy fokkal jobb. De az egy házban való együttélés nagy valószínűséggel visszaidézi majd azt az énjét, nekem pedig megint lépten-nyomon ellenőriznem kell mindent, hogy az ne robbanjon az arcomba, ne ömöljön rám, ne szakítson le rólam semmit és legfőképpen ne okozzon fizikai fájdalmat.
- Hé, jól vagy? – suttogja nekem balról Haven, miközben a szemem sarkából látom, hogy Twyla azt mutogatja a mögötte ülő Chesternek, hogy ha mégegyszer elgáncsol engem, behúz neki egyet.
- Aha – igazítom meg a szoknyámat és ellenőrzöm, egyben van-e a harisnyám, de sajnos konstatálnom kell, hogy az egymás után kétszeri térdelés szakadáshoz vezetett mindkét térdemnél.
- Ne aggódj, nálam van váltás harisnya – nyugtat meg Haven, bíztatóan mosolyogva, de szeme szikrákat szór.
- Köszi.
Az iskola szabályzata jó pár dolgot megkövetel, köztük külön kritériumai vannak a tanulók öltözködésére vonatkozó elvárásoknak. A lányok legalapabb egyenruhája alapvetően egy szép, egyedi kékeszöld színben pompázó, térdig érő, kockás szoknyából, az iskola címerével ellátott fehér (egy rövid és egy hosszujjú) blúzból, plusz szintén címeres fehér, galléros pólóból és a szoknyához hasonló árnyalatú és mintájú sálnak nevezett nyakkendő szerűségből áll, ami inkább egy nyakba köthető masnira hasonlít, mintsem sálra. A szereléshez továbbá ingyen tartozik egy sötétkék, szinte fekete pamut mellény, melyet szép kékeszöld csík keretez, egy hasonló színű és mintájú vékony pulcsi és egy blézer, mindegyiken bal felül az iskola címerével, plusz egy térdig érő pamutzokni a hidegebb időkre. Érdekes módon cipő nem tartozik az öltözékhez, ezért legalább a lábbelik alapján megkülönböztethetők a tehetősebb és a szegényebb gyerekek.
A fiúk esetében az uniformis egy fekete csőfazonú nadrágból áll, hozzá ugyanúgy jár a rövid meg a hosszujjú fehér ing, a kockás nyakkendő, az ő esetükben kockás mellény, a fehér galléros póló, a nagyon sötétkékszerű pulcsi, hasonló zakó és szintén semmi cipő. Az egészben az a pláne, hogy ha van felesleges pénzed, megveheted a kölkeidnek a kiegészítő ruhadarabokat is, nem kell beérned azzal, amit az iskola ingyen kiad a kezei közül. Ezért van tehát az, hogy például Chester a birtokában tudhatja a suli összes hivatalos színében pompázó pólót, mellényt, pulcsikat, nadrágot és zakót. Mivel a suli címere mindegyiken ott feszít, az összes szerelés elfogadható, akkor is, ha az éppen egy pluszba vett kékeszöld galléros póló, melyet Chester ma is visel, elegánsan a nadrágjába tűrve.
Az egyenruhát feltehetőleg Mr. Loughty alkotta meg, mert a kékeszöld tónus egy az egyben annak az árnyalatnak bizonyul, mely Chester fagyos, érzéketlen szemeinek színéül is szolgál. Minden velem szemben elkövetett embertelensége ellenére is be kell ismernem, hogy az egyenruha neki áll a legjobban, minden egyes darab olyan, mintha rá találták volna ki (ez persze nem is teljesen kizárt), mintha egyenesen ráöntöttek volna.
Volt időm tanulmányozni őt az évek alatt. Nemesi véréből kifolyólag kifogástalan külsővel áldotta meg az ég, dús, világosszőke, egyenes hajában egy sötétebb vagy barnásabb tincs sem bújik meg, minden egyes hajszála tökéletes irányban, bal oldali választékától kétfelé simítva áll. Sosem láttam még kócosan vagy úgy, hogy a szemébe lógott volna a haja. Arcának abszolút szimmetriája, orrának, szemeinek, füleinek és szájának egymáshoz illő tökéletes aránya irigylésre és csodálatra méltónak számít társai körében. Akárcsak keskeny, gúnnyal teli szája, hófehér fogsora, karcsú, elegáns nyaka és hibátlan bőre, mely sem hófehér, sem aranybarna, hanem valahol a két véglet közötti, az aranyközépútnak nevezett tökély megtestesülésének színében pompázik Teste, testrészei arányosak, nagyjából 175 centi magas, vékony, karcsú, szálkásan izmos testalkattal rendelkezik. Hosszú, csontos ujjai a legtöbbször tökéletesre vasalt nadrágjának zsebébe süllyednek, bal csuklójára általában más márkájú és stílusú óra simul, míg jobb mutatóujján mindig ott feszít ezüst pecsétgyűrűje, mely a Cutland család címerét hirdeti. Léptei kimértek, de kecsesek, mozgása és minden egyes mozdulata elegánsnak látszik, határozottságot, magabiztosságot, fölényt és felsőbbrendűséget sugárzik. Hát ez Chester Cutland. Egy eszményi külső és egy rothadó belső.




Előző rész:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése