2019. november 19., kedd

A szívtelen fiú, 3.rész

A szoknyám alját gyürködve állok a hatalmas ház hatalmas vaskapuja előtt jó pár órával később. Suli után az aznapi részmunkaidős állásomhoz siettem a pizzériába és egész délután hordtam ki az ételeket, hogy aztán hulla fáradtan a Cutland birtokra buszozzak.
Felnézek az embertelen magas szürkéskék falú házra és arra gondolok, hogy bárhol eléldegélnék, még akár rendes hajlék nélkül is… Még egy híd alatt is szívesebben éjszakáznék, mint ebben az épületben. Dideregve dörzsölöm össze a tenyereimet, mert nincs se kesztyűm, sem vastag pulcsim, csupán a téli kabátom és a lábaimon Haven harisnyái.
- Hát itt vagy, Fiddling! – halad felém a ház irányába vezető széles kövezeten Chester, undok karjait széttárja, mintha csak egy régi jó barát érkezését várta volna. Még az iskolai egyenruhájában feszít, fekete nadrágban, abba betűrt kékeszöld galléros pólóban, rajta egy nyitott kardigánnal és egy szintén becipzározatlan sötétkék téli kabáttal.  
Nem válaszolok, csak lesütöm a szemem, ő pedig kinyitotja előttem a kaput és int, hogy menjek be. Előfordul, hogy csinál ilyen és ehhez hasonló dolgokat, mikor egyszerű emberként kezel, nem pedig egy haszontalan senkiként, de a legtöbb esetben azért teszi, hogy aztán valamilyen módon előnyére fordítsa a dolgot vagy tehessen egy odaillő megjegyzést. Habár Chester az elmúlt tíz évem minden egyes napját megkeserítette, olykor tanúbizonyságot tesz arról, hogy bánhatna velem sokkal, de sokkal rosszabbul is. Ugyan sosem ad semmit, hogy segítsen nekem, nem könyörül meg rajtam, mikor látja, hogy rossz napom van, de mégsem tekint rám úgy, mint valami rongyra. Nem töröl látványosan kezet, ha hozzám ér, nem játssza azt, hogy elkaphatja a szegénységemet, ha sokáig szívunk egy levegőt. Egyszerűen egy nála jóval alsóbbrendű személyként tekint rám.
- Tudod, csak most értesítettek, milyen fantasztikus szórakozás vár ránk! – Hangja ugyan gúnyosan és szívtelenül cseng, mint általában, mégis van benne valami más… Mintha nem tetszene neki annyira a helyzet, mint amennyire mutatni kívánja. Mintha bosszúság lengené körbe.
- Hogy volt képes anyád megint felgyújtani valamit?
- Nem ő gyújtotta fel – felelem az út tiszta köveit vizslatva és úgy hangozhat, csak a házunkra célzok, de valójában mindkét esetet egy kalap alá veszem.
- Mit beszélsz vissza? – dörren rám. – Hálásnak kellene lenned, amiért a nagyanyám megengedte, hogy ideköltözzetek!
A nagyanyja? Ó, szóval ő rá gondolt anya, mikor azt mondta „Mrs. Cutland”. Az idősebb. Nem találkoztam gyakran a Cutland család tagjaival, de annyit tudok, hogy míg Chester szülei ugyanolyan szívtelenek és szemetek, mint a fiúk, az apai nagymamája sokkal jobb embernek ígérkezett.
- Hálás vagyok – értek egyet monoton, színtelen hangon és bár érdekelnek a részleteket, tudom, hogy Chesterrel nem fogunk kellemesen eltársalogni róla.
- Mondtam anyámnak, hogy nem tartom egészen fairnek, hogy te mától csak úgy itt élsz és mi fizetjük a tandíjat, meg a rezsidet is. Felvetettem, hogy lehetnél a külön bejáratú személyre szabott szobalányom és alkalmazottam, szóval gratulálok! Megkaptad az állást! – csapja össze tenyereit és három kitartott, éles taps csendül fel a kietlen udvaron.
- Rendben – préselem ki ezt az egy szót valahogy összeszorított számon keresztül.
- Azt akartad mondani, hogy „köszönöm”, nem?
- Nem – vágom rá habozás nélkül. Sok minden van, amire Chester rá tud venni és meg tud csináltatni velem, de sosem hagyom, hogy annyira uralkodjon felettem, hogy egyenesen a számba adjon megalázó szavakat.
- Talán nem akarod megköszönni, amiért voltunk annyira nagylelkűek, hogy beengedtünk titeket a házunkba? – Valahogy furcsán hangzik a kérdés, mintha számára ez csak egy ház lenne, nem pedig egy személyes tér, egy otthon.
- De. Mint mondtam, hálás vagyok érte, de azért nem, hogy a személyes rabszolgád lehetek. – Igyekszem tárgyilagos hangon, érzelmek nélkül beszélni, hogy ne húzzam ki nála a gyufát most, hogy amúgy is labilis idegállapotúnak tűnik.
- Ne arcoskodj nekem, Fiddling. Ha jó rabszolga leszel, talán megajándékozlak egy pár zoknival – mondja ki a gúnytól csöpögő szavait.
Nem felelek, és időközben megérkezünk az három emeletes óriási ház bejáratához.
- Tíz perc múlva legyél a szobámban – „búcsúzik” Chester, majd zsebrevágva kezeit ellép mellettem.
- Nem tudom, hol van a szobád – szólok utána.
- Van kilenc és háromnegyed perced, hogy megkeresd – feleli meg sem állva, majd belép a házba és bevágja az ajtót az orrom előtt.
Egy pillanatig sem gondolom, hogy az én hálórészlegem és Cutland-ékét ugyanazon az ajtón kell megközelíteni, így hát felhívom anyát, aki tájékoztat, hogy bal felé a ház végében vagy egy ajtó, mely egyenesen odavezet.
A Cutland ház nem egyszerű, téglatest alakú építmény. Külső ránézésre a velem szemben lévő elem tűnik a fő résznek, de az épület mindkét oldalán, mint egy nyúlványként ki van építve egy-egy „szárny” a kerítés irányába. Ahhoz képest, hogy tudtommal négyen élnek benne, eszméletlen nagy. Sietve megkeresem azt az ajtót, mely földi poklomba vezet, helyes kék színe szörnyen megtévesztő, de azért megtalálom és be is nyitok.
- Szia, Fid! – köszönt a nyolcéves húgom mosolyogva. – Pöpec ez a hely, nem?
- Szia, Fee! Igen, nagyon szép – ismerem el, többek között azért is, mert örülök, hogy fogalma nincs arról, mennyire ocsmány helyre is kerültünk.
- Ez az alagsor sokkal nagyobb, mint ahol eddig éltünk – ragadja meg a kezem és körbevezet. Meglepve tapasztalom, hogy alagsor ellenére vannak ablakok és tény, hogy jóval tágasabb, mint eddig lakhelyünk. Van benne egy apró konyha, fürdőszoba, egy szoba Felicity-nek meg nekem, egy apróbb anyának és egy nappali szerűség is ki van alakítva.
- Ez tényleg jó kis kuckónak tűnik – simítom meg Felicity arcára. – Ne haragudj, most mennem kell.
- Hova mész?
- Ne aggódj, Fely! – csipkedem meg az orrocskáját, mire felkacag. – Van egy kis dolgom, de sietek vissza.
Ledobom a téli kabátom, de mivel nincs semmilyen váltás ruhám, a galléros, fehér pólómban, kockás szoknyámban és egyszerű, fekete vászoncipőmben indulok Chester szobájának keresésére. Óvatosan nyitok be a főbejáraton, ahol szinte rögvest szembetalálom magam egy szobalánnyal. Anyát szeretném volna elkerülni, ahogyan Chester szüleit is, ezért előveszem a legreményteljesebb arcom és a szobalány segítségét kérem.
- Elnézést! Meg tudná mondani, hol találom Chester Cutland szobáját? – érdeklődöm.
- Úgy érti, a lakrészét? – pislog a fiatal lány kissé értetlenül. Hát persze, hogy saját lakrésze van.
- Igen, bocsánat. Tudja, osztálytársak vagyunk – mutatok a pólómon feszítő címere. – Ő kérte, hogy látogassam meg.
- A harmadik emelet lényegében a fiatalúré – magyarázza a lány kedvesen. – Ott megtalálja.
Úgy osonok fel a márványlépcsőn, mint egy vérprofi nindzsa, minden fordulóban és beugróban háromszor is körbenézek, hogy még véletlenül se botoljak bele senkibe. Végül csak felérek a legfelső emeletre, ami egy hatalmas fogadó teremből áll és onnan kettéágazó hosszú, beláthatatlan folyosóból. Nagyot sóhajtok. Chester szándékosan adott kevés időt és hiába kértem segítséget, pontosan senki nem tudhatja, melyik ajtó mögött tartózkodik éppen, ezért lehetetlen ennyi idő alatt megtalálnom őt. Némi mérlegelés után balra kanyarodok és elindulok a folyosón, egyenként bekopogva és benyitva a szobákba. Csak remélni tudom, hogy rajta kívül senki más nem tartózkodik az emeleten. A folyosó végéhez érve jobb felé van még egy ajtó, mely ugyebár a ház két oldalán kinyúló kiépített részbe vezet. Bekopogok, majd finoman lenyomom a kilincset.

- Késtél – fogad odabent Chester egy kanapén ülve, feldúltan. 



Előző rész:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése