2020. december 19., szombat

A szívtelen fiú, 26.rész

Magam elé meredve ülök a kocsi hátsó üléssorának közepén és a szoknyám anyagát gyűrögetve hallgatom, ahogy Chester és Felicity beszélgetnek. Nem is beszélgetnek, hanem sokkal inkább… Csevegnek.

- Van egy lány az osztályban, akit mindig a bátyja visz haza – meséli Feli. – És állandóan az orrunk alá dörgöli, hogy neki mennyire jó dolga van.

- És nem nyűgözte le, hogy téged meg ilyen szuper kocsival fuvaroznak? – érdeklődik Chester és kicsit úgy fest, mint aki máris beleélte magát a versengésbe. Meglep, ahogyan fogalmaz, mert szavai arra utalnak, tud arról, hogy nem csak én használom a kocsiját és úgy fest, nem bánja.

- Az nem ugyanaz – tartja fel a mutatóujját nagy bölcsen Felicity. Hiába olyan fiatal, rettentően okos. – Ilyen esetben egy tárgy értéke nem ér fel az érzelmekkel.

Na, pontosan ez az, amit Chester sosem fog megérteni.  Óvatosan rápillantok és az arckifejezése arról árulkodik, valóban nem érti meg, mi olyan klassz egy szeretetteljes testvérben, ha van helyette szuper kocsid.

- Valamelyik nap megint eljöhetnétek értem, hogy végre visszavághassak neki! – lelkesedik Feli, máris kieszelve egy szerintem borzalmas tervet.

- Legyen! – egyezik bele Chester gondolkodás nélkül. – Jól megmutatjuk annak a kis csit… - kezdi és bár nem tudom, milyen jelzőt akar használni, hallom a hangján, hogy semmi pozitívet, ezért gondolkodás nélkül a lábára taposok.

Döbbenten lepillant, hisz fehér bőrcsizmája, amin otromba, elhasznált cipőmmel taposok, az életemnél is többet ér. Ijedten elkapom a lábam, de nem bánom, amit tettem. Felicity érdekében mindig képes vagyok akármire.

Chester megköszörüli a torkát.

- Akarom mondani annak a kiscsajnak – korrigálja szavait.

Felicity, aki semmit nem észlelt a jelentből, boldogan összecsapja kezeit, majd jobb kisujját átnyújtja előttem.

- Kisujj eskü? – pislog boldogan Chesterre, aki kissé értetlenül mered a húgom kezére, majd tétován ő is kinyújtja a kisujját. Megköttetik az eskü és végre valahára megérkezünk. Feli elköszön Chestertől és boldogan a saját lakrészünk felé rohan.

Tanácstalanul nézek utána, majd fordulok Chester felé. Meg kéne köszönnöm, hogy ilyen kegyesen és kedvesen bánta húgommal, de valahogy nem jönnek a számra a szavak. Az a normális, ha valaki kedves, nem pedig kiváltság vagy szívesség. Ettől még meg kell tennem, így szólásra nyitom a szám, de Chester megelőz.

- Menjünk tanulni – indul meg a főépület felé, egyértelművé téve számomra, hogy a mai nap megpróbáltatásai még messze nem értek véget.

 

Nem sokkal később már a szobájában vagyunk, én a szőnyegen térdelek, míg ő felszerelését pakolja ki az asztalra.

- Szóval… mi az a kisujj eskü? – ül le a kanapéra, de elveszettnek tűnik.

- Nem tudod, mi az a kisujj eskü? – kérdezek vissza döbbenten, ami nagy hiba a részemről.

- Igen, képzeld, nem tudom! Nyilván a szegények szánalmas vigaszdíja! – csattan fel mérgesen, majd hátradől és mellkasa előtt karbafonja kezeit.

Figyelem, ahogy kisgyermek módján duzzog és megértem, hogy ez a vagdalkozás kivételesen saját rossz érzése elrejtése miatt van. Nem kellett volna visszakérdeznem, mert így csak erősítettem benne a tudatlanságának meglétét.

- A kisujj eskü lényegében csak annyi, hogy megpecsételitek a szóban forgó ígéretet – mondom végül.

- És mi jár annak, aki megszegi? – hajol előre, tekintete érdeklődő. – A másik azt tesz vele, amit akar?

Jellemző, hogy máris ilyeneken jár az agya.

- A kisujj eskü lényege, hogy a résztvevők komolyan gondolják – magyarázom. – Felicity nem fog semmit sem tenni, ha nem valósul meg a dolog.

Csak csalódott lesz.

- Persze, hogy nem fog, mert tartom a szavaim és megteszem, amit ígértem. Nem fogom felrúgni az első kisujj eskümet – közli elszántan és nem úgy fest, mint aki üres szavakkal dobálózik.

- Rendben – nyugtázom a hallottakat csendesen.

Ezután előveszi a rajzát és megmutatja, mit haladt vele, majd útmutatást vár, hogyan folytassa a munkát. Segítek neki és mikor egyedül dolgozik, megengedi, hogy a saját házijaimmal foglalkozzak.

Nem tudom, hogyan és mikor, de fejem az asztalon pihenő alkaromra hanyatlik és elszenderedem. Chester halk szitkozódására ébredek. Megdörzsölöm a szemem és zavartan kiegyenesedem. A hirtelen mozdulat következében lecsúszik rólam egy puha, fehér pokróc, ami pont olyan, mint ami tegnap is rajtam volt.

- Bocs, felkeltettelek? – pillant rám úgy, mintha ez egy teljesen természetes helyzet volna.

Megrázom a fejem, de nem felelek.

- Hozattam meleg teát – biccent az asztalon lévő porcelán készletre, miközben jobb kezének mutatóujját nyomkodja.

- Megégetted a kezed? – hajolok kicsit közelebb.

- Nem – rejti kezeit az asztal alá.

Kinyitom a táskám és kiveszem belőle a palackomat és egy zsebkendőt, majd megnedvesítem azt. Chester felé nyújtom a kezem, aki némi habozást követően tenyerembe helyezi pirosló mutatóujját. Óvatosan köré elkezdtem köré tekerni a zsebkendőt.

- Van ám itthon mindenféle kötszer meg krém – jegyzi meg és bár nem hangzik gúnyolódásnak, mégis hülyén érzem magam. Nekünk nem telik az effélékre, általában minden sérülést elintézek azzal, hogy lemosom. Elkapom a kezem és az asztalra tapasztom a tekintetem.

- Ne haragudj.

- Nem azért mondtam! Fejezd be! – parancsol rám, közelebb tolva az ujját és a félig rátekert vizes zsepit. Nem merek ellenkezni, így ismét nekilátok és ezúttal be is fejezem az ellátását.

- Tölts nekem teát! – mondja, mikor végzünk a sérülésével. Engedelmesen teszem, amit mond és döbbenten tapasztalom, hogy teáskanna füle nem is meleg. Vajon hogy égette meg magát? Töltök neki egy csészével, majd arra utasít, hogy magamnak is töltsek. A tea kellemesen forró, az íze pedig varázslatos.

- Hogy ízlik? – érdeklődik Chester. – Igazi minőség. Londonból hozattam.

Félrenyelem a folyadékot és köhögni kezdek, ezért gyorsan leteszem a csészét, mielőtt elejteném.

- Jól vagy? – nyújt egy szalvétát, de mivel nem tudom abbahagyni a köhögést, közelebb hajol és megpaskolja a hátamat. Az érintése csak ront a helyzeten. Felpattanok, magamhoz veszem a táskámat, majd elviharzok.



Következő rész:

A szívtelen fiú, 27.rész
Előző rész:

A szívtelen fiú, 25.rész


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése