2020. december 22., kedd

A szívtelen fiú, 27.rész

 Nem tudom, újabban honnan merítem ezt a rengeteg bátorságot, de Chester Cutlandet csak úgy, szó nélkül hátrahagyni hatalmas meggondolatlanság. Fogalmam sincs, mit kellene tennem, így csak állok a lakrészünk ajtajában és mélyeket lélegezve a földre rogyok. Menjek vissza? Nem akarok. Chester nem ír és nem hív, így abba a hitbe ringatom magam, hogy nincs már rám szüksége és elengedett.

Szombaton egésznap Whitney-nél dolgozom, vasárnap pedig a kínai boltban, Mrs. Kimnél. Vasárnap hatkor fáradtan hagyom el az üzletet, de legalább annyi könnyebbségem van, hogy Howard hazavisz. Ugyan félve lépek be a Cutland birtokra, Chester nincs sehol, így biztonságban eljutok a lakrészünkhöz. Felicity szerencsére nem csacsog a hétvégén Chesterről, ugyanis elég okos ahhoz, hogy ne élje magát bele teljesen egy bizonytalanabb dologba. Látom rajta, hogy reménykedik a közös út megvalósulásában, de nem mondja.

Hétfőn együtt szállunk be Howard kocsijába, ám odabent nem csak a sofőr fogad minket.

- Cherceg! – pillantja meg életem megkeserítőjét boldogan Felicity és lelkesen bemászik mellé a középső ülésre. Legalább nem nekem kell Chester szomszédjában ülni.

- Jó reggelt! – köszön mosolyogva Chester és az a kedvesnek tűnő mosoly teljesen ismeretlen a számomra.

- Jó reggelt! – motyogom.

Fehér nadrágot visel, az egyenruhánk fehér ingével és elegáns zöldeskék kardigánnal, ami kiemeli szemének színét. Cipője hófehér, hosszú, világosbarna szövetkabátja úgy öleli körbe, akár egy palást. Fehér bőre sima és tökéletes, hidrogénszőke hajának minden szála úgy áll, oldalra simítva, ahogyan mindig. Vajon tényleg ilyen egy herceg? 

Elkapom róla a tekintetem és ölembe ejtettem kezemet figyelem inkább.

- Hogy-hogy itt vagy, Cherceg? – érdeklődik Feli kíváncsian. – Be is jössz velem? – mocorog izgatottan az ülésen.

- Délután visszajövök Fiddlinggel – feleli Chester, kinyilvánítva ezzel, hogy ma reggel nem azért csatlakozott hozzánk, hogy Felicity villoghasson vele a z osztálytársai előtt.

- Fiddling? – kérdez vissza értetlenül Feli. Édes Istenem.

- A nővéred – feleli könnyedén Chester és szemmel láthatólag nem izgatja a dolog.

- Miért hívod Fiddlingnek? – pislog nagyokat Felicity, hol rám, hol Chester pillantva. Semmi nem jut eszembe, az agyam kiürül és fogalmam sincs, hogy kellene kikerülnöm a kérdést vagy megmagyaráznom a dolgot.

- Nem is tudom – szólal meg Chester, mire felékapom a fejem és döbbenten tapasztalom, hogy az arcán ülő kifejezés valóban arról árulkodik, hogy nem emlékszik. Aztán látható, ahogyan megvilágosodik, majd kicsit mintha pánikolna.

- Valamiért csak kitaláltad – unszolja Feli mit sem sejtve. – Ez is olyan beszédes becenév, mint a Cherceg? Mit jelent a Fiddling?

- Hegedülőt! – vágja rá olyan hirtelen Chester, hogy összerezzenek.

- Hegedülő? – ismétli a húgom.

- Igen. A nővéred hegedült nekem egyszer, én meg elkezdtem… Így hívni – fejezi be a mondatot vonakodva.

- Te tudsz hegedülni? – fordul felém meghökkenve Felicity.

- Nem tud – adja meg a választ helyettem Chester sietősen. – Elég… rosszul szólt.

- Ó! Szóval ez amolyan aranyos viccelődös becenév! – mosolyog Feli jókedvűen.

- Igen – bólintok, de inkább csak előre felé nézek, mint rájuk.

- Megérkeztünk – jelenti be Howard, ügyesen kimentve leginkább engem a további kínos szituációból, mire fürgén kiszállok, hogy Felicity útnak indulhasson.

- Akkor délután, Cherceg! – búcsúzik Chestertől, aki csak bólint és int neki. – Szia, Fid! – köszön nekem is Feli, majd beszalad az iskolába.

Leengedem a vállaimat és kellemetlen érzéssel visszaszállok a kocsiba, közben leszegem a fejem, hogy még véletlenül se nézzek Chesterre. Matat valamit a táskájában, majd megköszörüli a torkát.

- Fid? – Kikerekedik a szemem, de nem mozdulok. Jól hallottam? Eddig mindig biztos voltam abban, hogy tudja a nevem  csak szándékosan nem szólít úgy. Azonban az, hogy az előbb, mikor olyan tanácstalannak tűnt és nem tudta megindokolni a megszólítás eredetét és okát, összezavart. Lehet, hogy ez csak egy megszokás a részéről, nem pedig a kínzásom szerves része?

Nem tehetem meg, hogy figyelmen kívül hagyom, vagy ne adj isten, szóvá teszem mindezt, így csak lassan felemelem a fejem és ránézek.

- Igen?

- A hétvégén befejeztem a beadandót – nyújtja át a kemény mappába csomagolt rajzát. – Mit gondolsz?

Szóval megcsinálta nélkülem. Azért nem keresett, mert ezen dolgozott. Egyedül. Óvatosan kinyitom a fehér mappát és megszemlélem a benne lévő rajzot.

- Újat kezdtél? – kérdezem, bár voltaképpen nyilvánvaló.

- Nos… Az előző véletlen megsérült. – Olyan ártatlan képet vág, hogy egy pillanatra majdnem elkap a hév és visszakérdezek, hogyan ment tökre a kép, de végül visszafogom magam.

Szóval nem csak, hogy magától megcsinálta, hanem konkrétan egy újat csinált. Mindezt a segítségem, sőt a velem való megcsináltatás nélkül.

- Sokat fejlődtél – ismerem el végül, mert valóban ez az igazság. Persze bőven lenne még rajta javítani való, de nem merem mondani, hacsak nem kérdezi. De megkérdezi. Közelebb hajol, hogy is jól lássa, mire mutatok és a suliba vezető hátralévő úton a képről beszélgetünk.

Mikor megérkezünk, visszaveszi a beadandót és viszi a saját táskájával együtt. Howardnak persze nem köszönöm, de megteszem én helyette is. Együtt lépünk be az iskola területére és egymás mellett sétálva haladunk, illetve én egy lépéssel lemaradva, mert egyáltalán nem komfortos ez a felállás. Körülöttünk mindenki összesúg és a helyzet csak romlik, ahogyan belépünk az épületbe. Mivel nem utasít, nem merek elmenni mellőle, hisz egy terembe tartunk.

Chester a lifthez sétál, előtte szétnyílik a diáksereg és mikor beszáll a liftbe, senki nem megy utána. Lehajtott fejjel, tanácstalanul ácsorgok a nyitott lift előtt, mert nem tudom, mit kéne tennem. Szálljak be én is? Hisz sosem lifteztünk ilyen „gondtalanul” együtt…

- Gyere, Fid – ejti ki ezt a két szócskát a száján. Igazságtalanság, mennyire lágy hangzása van a nevemnek, ahogyan kimondja. Felpillantok rá, tekintetünk összetalálkozik, és arra gondolok, mégis ki az, aki velem szemben áll és visszanéz rám. Ki ez a fiú igazából?  


Következő rész:

A szívtelen fiú, 28.rész

Előző rész:

A szívtelen fiú, 26.rész

1 megjegyzés :