2020. május 17., vasárnap

Kosársuli, 108.rész


– A pályán tanúsított felvételi megmérettetésünkről nincs ranglista? – érdeklődött Krisz aznap délután, mikor megtartottuk az első közös tanulást az edzés után.
– Természetesen nincs – érkezett a válasz Klaudiától.
– Pedig ott tuti benne lennék a top háromban – hajtotta fejét padjára Krisz csalódottan.
– Azzal bizony nem sokra mész a vizsgákon – mondta neki Konrád, nyitott füzete felett üldögélve.
– Azt hittem, egyet érzünk, testvér! – kérte ki magának Krisz döbbenten.
– Épp matekra készülök, szóval nem – legyintett a padtársam.
– Ne a matekra készülj, a jó ég áldjon meg! – jelent meg a semmiből Klaudia és konkrétan kitépte Konrád kezéből a füzetet, majd a tanári asztalra dobta. – Ötös belőle minden jegyed és te vagy a tanár szíve csücske!
– Az enyém is te vagy – súgtam Konrádnak vigyorogva, ő pedig őszinte mosollyal ajándékozott meg.
– Ne itt turbékoljatok! Ez a tanulószobánk!
– Vagy inkább a kiképző termünk – dünnyögte Konrád, Krisz pedig helyeslően bólogatott.
– Nem gondoltad komolyan, hogy hagylak majd matekot tanulni, mikor teljesen nyilvánvaló, hogy ez az egyetlen tárgy, amiből nincs szükséges korepetálásra! – meredt Konrádra rezzenéstelen arccal Klaudia, aki önként kijelölte magát a tanulószobánk vezetésére. Persze, jó oka is volt rá, hisz ő állt a ranglista élén és megvolt benne a kellő karizma is a tanulás levezényelésére.
– Hát, reméltem, hogy nem szúr majd szemet – mondta meg őszintén Konrád, de azért kicsit összébb húzta magát.
– Ez nem jött össze!
– Egy próbát azért megért – vonta meg a vállát Konrád.
– Mutasd az ellenőrződ!
– Muszáj? – húzta el a száját Konrád.
– Ez egy jó ötlet – értett egyet Csenge. – Senki ne érezze magát rosszul a jegyei miatt. Azért vagyunk itt, hogy segítsünk egymásnak, de ehhez látnunk kell, ki miben jeleskedik és ki miben teljesít rosszul.
Mindannyian igazat adtunk neki, így hát a táskákból előkerültek az ellenőrzők és nekiláttunk a táblán összegezni egy szép táblázatban, hogy kinek melyik tárgyból van szüksége korepre és ki milyen tárgy oktatását vállalja. Az egész osztály jelen volt Gergő kivételével, mivel ő közölte, hogy nincs szüksége segítségre és nem kíván tanárt sem játszani.
Fél órával később körvonalazódni látszottak az eredmények. Ott volt például Konrád, aki szívesen vállalkozott matekot oktatni, viszont szinte minden másból neki volt szüksége segítségre. Aztán megalakult a magukat csődtömegeknek hívók csoportja is, melybe Krisz, Bence került, akiknek sokkal nagyobb részben volt szüksége korrepetálásra, azzal szemben, mint amennyit őt adhattak volna másoknak. Konrád maga is belépett ebbe a kis közösségbe, mondván, hogy a matekon kívül nem sok tantárgyban jeleskedik. Angolból Dominik lett a magántanárunk, bioszból és kémiából Regi, töriből Klau, magyarból Csenge, földrajzból Tibi, matekból pedig Konrád. Fizikából köztudottan Gergő volt az osztály legjobbja, de mivel ő nem csatlakozott hozzánk, Dominik és Klau közösen vállalkoztak az oktatásra.
– Tényleg! Hanna csak ebben a félévben érkezett, nincs is rajta egyik listán sem! – jutott eszébe Krisznek váratlanul. Még csak most kezdődött a hajtás, de ő már most mindent izgalmasabbnak tartott, minthogy elkezdjen tanulni. Egy perccel ezelőtt arra is rácsodálkozott, hogy négy lába van a széknek és nekiállt erről filozofálni.
– Ez valóban igaz! – nézett fel Klaudia, akit sikeresen kizökkentett Krisz kis közjátéka. – Hadd lássam az ellenőrződ!
– Én…. Én nem… - hebegett Hanna megrettenten, de Klauval szemben nem sok esélye volt.
– Wow! A matekot és a fizikát leszámítva elég szép a teljesítményed! – dicsérte meg Klau. Valahogy reflexből Konrádra pillantottam, de nem tett vicces megjegyzést arra, hogy hogy lehet valaki rossz matekból, helyette az előtte heverő nyitott irodalomkönyvet tanulmányozta. – Földrajzból még jobbak is az eredményed, mint Tibié.
– Én örömmel átadom a tanár szerepét! – jelentkezett az említett hevesen.
– Ne… Nem lennék a hasznotokra – húzta össze magát még kisebbre Hanna félénken.
Már négy hónapja velünk volt, mégis nem sokat változott. Nem lett nyitottabb, sem bátrabb, sőt, mintha csak egyre félénkebbé és zárkózottabbá vált volna. Nyilván nagyon nehéz dolga volt, hiszen mire megérkezett hozzánk, már mindenkinél kialakultak a barátságok, a kötődések. A lányokkal eleinte nyitottunk felé, de mióta megtörtént a Konrádos dolog, valahogy mindannyian tartottunk egy lépés távolságot. Kedvesek voltunk, segítőkészek, de nem hívtuk magunkkal a csajos délutánokra vagy ilyesmi.
– Hát, az már biztos, hogy képtelen lennél megemberelni ezeket a tökfejeket – vágta kupán füzetével Klaudia Kriszt, aki éppen újabb elfoglaltság révén állatkát próbált faragni a radírjából vonalzója segítségével.
Hanna megnyugodni látszott, amiért nem kellett átvennie a földrajz oktatást Tibitől, míg az utóbbi inkább csalódott volt emiatt.
A következő három hétben tehát ebben a felállásban folyt a majdnem minden délután megtartott tanulószobánk. Közösen kidolgoztuk a fontosabb pontokat, a különböző tantárgyaknál lévő leglényegesebb elemeket, tanulási technikákat osztottunk meg egymással és tényleg mindent beleadtunk. Jó, volt, aki többet és volt, aki csak annyit, hogy szerezzen egy fix 3,5-ös vagy esetleg egy kerek négyes átlagot. Alapból én is abba a kategóriába tartoztam, aki megelégedett egy négyessel is és nem hajtott megszállottan az ötösre.
A közös tanulás nem csak azért volt hasznos, mert segített mindenkinek jobb jegyet szerezni, hanem mert kicsit összébb is kovácsolt minket. Ugyan lassan már egy éve együtt voltunk, mégis érezhetően elkülönültek egymástól az adott baráti körök. Nem ismert mindenki mindenkit és nem is jöttünk ki jól minden egyes társunkkal. A pályán is érezhető volt, hogy olykor nem feltétlen alakult ki a bizalom és a kötődés közöttünk. Az viszont, hogy Gergő teljesen kivonta magát belőle, nem volt egy túl jó ötlet. Ő amúgy is kilógott közülünk, mert az ő esetében nem arról volt szó, hogy csak a saját barátaival lógott, hanem hogy gyakorlatilag senkivel sem társult. És ez a szakadék egyre csak nőtt közte és közöttünk, mind az iskolában, mind a pályán, meccs közben.


Előző rész:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése