2020. március 28., szombat

A szívtelen fiú, 13.rész


Másnap Chester hozzám se szól, sőt, pillantásra se méltat. Ám ez nem olyan, mint mikor szánalomból néz levegőnek, sokkal inkább tűnik… Zavartnak. Mintha nem találná a helyét, mintha valami nyomasztaná, de fogalmam sincs, mi járhat a fejében. Kihasználom, hogy nem foglalkozik velem és igyekszem elkerülni.
Iskola után a pékségbe sietek, ahol Whitney természetesen kis híján szívrohamot kap, miután megemlítem neki, hogy elütöttek. Nincs szíve dolgoztatni, de nekem szükségem van a pénzre és már csak az hiányzik, hogy úgy fizessen ki, hogy nem is teszek semmit. Biztosítom arról, hogy jól vagyok, hogy tudom mozgatni az ujjaim és hogy így is képes vagyok elvégezni egy csomó teendőt. Ismer engem, belátja, hogy nincs értelme ellenkeznie, azonban mégis azon kapom, hogy csak a könnyebb feladatokat osztja rám. Kivételesen nem panaszkodom, mert fáj a kezem, fáradt vagyok és nem bánom, ha egyszerűbb teendőim akadnak. A munkaidőm letelte előtt nem sokkal telefonhívásom érkezik a pizzéria vezetőjétől.
- Ki vagy rúgva. Gyere be a végkielégítéséért!
Görcsbe rándul a gyomrom és ereimben meghűl a vér. Vajon miért bocsátanak el, ha egyszer tegnap megfelelően dolgoztam és elégedettek voltak a munkámmal? Talán valami rosszat tettem?
Whitney a kezembe nyom vagy négy szatyrot, benne különböző pékárukkal, majd utamra bocsát. Sietve szaladok végig az utcákon és buszozok el immáron a volt a munkahelyemre és egészen konkrétan lihegve rontok be pizzériába. Nyomban kiszúrom Vicky-t és sietve megérdeklődöm, tudja-e, hogy mi folyik itt.
- Aha és nem fog tetszeni – feleli elhúzva a száját, így a vezetői irodába nyargalok.
- Ez gyors volt – pillant rám a főnök, majd az asztalra tesz két borítékot és felém tolja őket.
- Miért rúg ki? – lépek közelebb kétségbeesett arccal és hadarni kezdek. – Valami rosszat tettem? Hisz bebizonyítottam, hogy így is képes vagyok jól dolgozni!
- Itt járt a Cutland örökös és kirúgatott – vonja meg a vállát, mire elkerekedik a szemem.
- Hogy mit csinált?
- Voltaképpen megfenyegetett, de itt hagyott neked egy csinos kis összeget, plusz a végkielégítés is hozzá dukál. Vedd el és menj – int és máris mással foglalkozik.
- Kérem, ne rúgjon ki. Beszélek Chesterrel! – kötöm az ebet a karóhoz.
- Mintha tudna rá hatni – horkant lesajnálóan, de azért beleegyezik. – A pénzt vigye.
- Jobb, ha itt hagyom, nem lesz rá szükségem.
- Vigye! – szól rám erélyesebben, így hát felkapom a vastagabb borítékot (a végkielégítést szándékosan ignorálom) és elhagyom az emeletet. Kíváncsiságom legyőzi a makacsságomat és belekukkantok Chester „adományába” és kis híján felsikkantok meglepetésemben. Életemben nem láttam még ennyi pénzt és az is holt biztos, hogy amióta csak dolgozom, még sosem kerestem meg összesen sem ennyi pénzt.
- Hűha! Látom, mégiscsak érdemes volt beolvasni neki – füttyent elismerően Vicky, miután a vállam fölött beleles a borítékba.
- Minek adott nekem ennyi pénzt? – meredek magam elé döbbenten.
- Talán csak megjött az esze. Vagy pont, hogy elvesztette a maradékot is és most Teréz anyának képzeli magát – vélekedik jókedvűen, a jelek szerint őt egyáltalán nem aggasztja, hogy Chester egy nevetségesen hatalmas összeget nyomott csak úgy a markomba.
- Beszélek vele – határozom el magam.
- Na, ez már valami! – jegyzi meg Vicky és egy bátorító mosolyt küld felém, majd hazasietek.
Olyan zaklatott vagyok az ő úton, hogy eszembe se jut, mit is készülök éppen tenni. Bizonyára felbátorodtam azon, hogy kétszer is megmondtam a magamét Chester Cutlandnek. Olyan mérges vagyok, hogy nem foglalkozom semmivel, csak betrappolok a hatalmas házba, fel az emeltre, egyenes Chester szobájába. Tegnap fejtettem ki, mennyire fontos az állásom és a megélhetésem, erre volt képe kirúgatni és kiszúrni a szemem a kis szánalom adományával.
- Miért tetted ezt? – rontok be a helyiségbe. Chestert váratlanul éri a látogatásomat, ijedtében összerezzen, majd mellkasára szorítja a kezét.
- Tessék? – kérdez vissza megilletődve. Ez új.
- Hogy volt képed kirúgatni? Egészen pontosan elmagyaráztam neked, hogy ez nem csak egy játék, hát nem érted?! Nem olyan, mint mikor viteted velem a cuccod vagy megcsináltatod velem a leckéd! Itt a családom megélhetése a tét! A húgom jóléte! Ebből nem csinálhatsz viccet, nem állhatsz rajtam ilyen gyerekes bosszút!
- Nem akartam bosszút állni – közli és feláll fehér bőrkanapéjáról.
- Akkor mégis mit akartál? – szinte kiabálok, annyira felingerel ez az egész.
- Azt mondtad tegnap este, hogy szükséged van az állásodra, hogy megéljetek, hát gondoltam…
- Gondoltad jó buli lesz megfosztani tőle?! – ripakodom rá.
- Nem – rázza a fejét. – Rosszul éreztem magam, amiért elütöttelek és emiatt veszélybe került a megélhetésed, ezért adtam a pénzt.
Jesszusom. Komolyan gondolja! Ez nem egy Chester féle rossz vicc. Legalábbis az arckifejezése nem erről árulkodik.
- Chester… Nem adhatsz nekem ennyi pénzt! – lengetem meg a borítékot az arca előtt. – Senkinek nem adhatsz ennyit csak úgy! Ez nem normális! Főleg azért nem, mert elütöttél! Bűntudatod van, mert az életben először valaki rámutatott, mit is jelent a pénz egy olyan alaknak, akinek alig van valamilye. De nem oldhatod meg ezt pénzzel! Ez nem így működik, érted?
- Már hogyne működne így – fonja karba kezeit makacsul. És akkor leesik. Chester bizonyára egész eddigi életében azt látta, hogy a szülei mindent pénzzel oldottak meg és számára ez az egyetlen út, amit követni és utánozni tud.
- Neked komolyan fogalmad nincs az életről! Ha elütsz valakit és emiatt rosszul érzed magad, hát kérj bocsánatot, de ne próbáld meg lefizetni!
- Akkor mit akarsz, mit tegyek? – szorítja össze keskeny ajkait sértetten.
- Az állásomat szeretném! És nem kell az alamizsnád! – hajítom le a borítékot az asztalára, majd elviharzok.  



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése