2020. július 22., szerda

Kosársuli, 116.rész

Miután mindenki ledobta a sorozatait, a két edző bejelentette, hogy most már csak játszani fogunk, egész pontosan meccsezni. Sőt, közölték, hogy ma a találkozás örömére mérkőzzen meg a két osztály egymással. Persze, nem kellett minket félteni. Ahelyett, hogy kétségbeestünk volna, teljesen feltüzeltük magunkat, amolyan „na, majd mi jól megmutatjuk, mit tudunk” stílusban.
Az első negyedben én irányítottam Konráddal és Krisszel az oldalamon (éljen az álomtrió), centernek pedig Regi és Gergő álltak be. Erős kezdésnek ígérkeztünk és természetes, hogy elszántak is voltunk. A felsőbbéveseknél Dini irányított, bedobói Szonja és az alacsony srác, ha jól emlékszem Milán voltak, a centerek pedig Dini barátja Zalán és egy nagyon magas lány, Judit lettek.
Vili bá felállított minket egy vonalba, hogy felossza, ki-kit fogjon, így mi egymás mellett sorakozva bámultunk ellenfeleinkre.
– Hogy lehet valaki ilyen magas? – nyekkent egy aprót Krisz, mint akiben csak most tudatosult, hogy bizony ez a méret igen előnyös a kosárlabdában.
– Ne parázz, úgyse neked kell fognod – nyugtatta Konrád, de láttam rajta, hogy neki is vannak kétségei.
– Regi, te fogod Juditot, Gergő Zalánt, Luca Szonját, Konrád Dénest, Krisz pedig Milánt.
– Na, tessék! Szerencséd van haver, megkaptad a legalacsonyabb játékost – veregette hátba barátját Konrád és igaza is volt, hiszen Milán még nálam is alacsonyabb, nagyjából 160 centi körüli lehetett.
– Éljen – lélegzett fel Krisz kissé megkönnyebbülten.
– A kicsik veszik fel a jelzőmezt – lépkedett felénk Dini mosolyogva, a kezünkbe nyomva a piros színű, fehér szegélyű mezeket.
– Tavaly nekünk kellett, úgyhogy most rajtatok a sor – értett egyet Milán vigyorogva.
Mivel a jelzőmezek is számozottak voltak, gyorsan rávetettük magunkat, hogy megkaparintsuk a számunkra kedvezőt. Megszerezve a tizenhetest fürgén magamra kaptam, nem törődve a kissé áporodott szagával és a pálya közepe felé tartottam, ahol Gergő már sikeresen fel is hergelte Milánt. Úgy tűnt, az alacsony fiú ugrani tervez, ami nem tudtam mennyire hasznos Gergővel szemben, hisz jó 30-35 centi lehetett közöttük. Hamar észrevettem, hogy a felsőbbévesek osztálya elég hangos, rengeteget kiabálnak, harsogva nevetnek és piszkálódnak egymással, így most is tőlük zengett a terem, mindaddig, míg az edzőjük rájuk nem pirított. A hatvan és hetven közötti András bá kora ellenére úgy látszott, remekül tudja kezelni a fiatalokat, még akkor is, ha ilyen hevesek.
Szonja mellé helyezkedtem az ő térfelükön, majd Vili bá feldobta a labdát. Milán elrugaszkodott a földről és a levegőbe lendült, akkorát ugorva, hogy simán elütötte Gergő elől a labdát és egy jól irányzott mozdulattal oldalra lökte Dininek. Aztán amint földet ért, mint akit puskából lőttek ki megindult a palánkunk felé és egy pillanattal később Dinitől a kezébe kapta a labdát, amit már be is dobott. Döbbenten, pislogva meredtem rá, alig tudtam követni, hogy mi történt ezalatt a néhány másodperc alatt. És mikor már épp összeszedtem volna magam, a srác csinált örömében egy helyből hátraszaltót, nekem meg hangosan koppant az állam a padlón, a csapattársaiméval egyetemben. Kicsi a bors, de erős, mi?
Megráztam a fejem, hogy összekapjam magam, ugyanis mi következtünk és Konrád az alapvonalhoz lépett, hogy bedobja a labdát természetesen nekem, hisz én voltam az irányító. A felsőbbévesek egészpályás védekezésre álltak, ami azt jelentette, hogy folyamatosan rajtunk voltak. Zsinórban megszereztek vagy 12 pontot, ugyanis a félpályán sem sikerült átjutnunk, olyan szorosan fogtak minket, miközben könnyedén megszerezték a labdát. Öt perc elteltével már ezerrel vert a szívem és nehezen vettem a levegőt, úgy kifárasztottak. Nagy nehezen összekapartunk négy pontot és kiharcoltam magamnak két büntetőt, de csak az egyiket sikerült bedobnom, míg a másik kimaradt és esélyünk sem volt megszerezni a lepattanót.
A nagyobbak könyörtelenül játszottak a meccs végéig és míg mi teljesen kikészültünk, úgy tűnt, nekik meg sem kottyant felvenni a harcot ellenünk. Végül mindannyian a pályán heverve próbáltunk levegőhöz jutni és azon elmélkedtünk, mekkora különbség van a két osztály között.
– Ne csüggedjetek! – sétált el közöttünk Vili bá. – Ez a hagyomány része, az első napon egy ilyen mérkőzés. Ők is kikaptak tavaly a felsőbbévesektől, de a többi napom már keveredni fogtok és az idősebbek arra törekednek majd, hogy segítsenek és fejlesszenek titeket.
– Most tuti csak arra törekedtek, hogy földbe döngöljenek – nyögte Krisz kimerülten.
– Nos, mint mondtam, tavaly őket is elverték és szerintem jövőre ti se fogjátok kímélni az elsősöket – mondta Vili bá sokatsejtetően.
– Hát ezekután biztos nem – értett egyet Dominik.
– A dobótábor utolsó napján újra megmérkőzhettek egymással, akkor már jobban ismeritek az ellenfeleitek technikáit, mozgását, játékát, így jobb helyzetben lesztek, mint most voltatok – bíztatott minket az edzőnk.
– Remélem valamelyikünk nő még addig plusz 20 centit – jegyezte meg Csenge szórakozottan, Krisz pedig elszántan felpattant.
– Nem fogunk még egyszer veszíteni! – tartotta öklét a magasba.
– Vagy legalábbis nem fogunk ennyire veszíteni – dünnyögte Eszti, aki reálisabban láthatta a dolgokat.
– Nyújtsatok, aztán menjetek haza, egyetek és pihenjetek. Holnap találkozunk! – búcsúzott Vili bá
– Igenis! – feleltünk egyszerre és nekiláttunk a kiosztott feladat elvégzéséhez.
– Te, Törcsi! – fordult hozzám Krisz.
– Igen?
– Ez a te haverod… Nem semmi irányító – vallotta be őszintén.
– Ugye? – mosolyodtam el bólogatva.
– Sokat tanulhattál tőle – csatlakozott a beszélgetéshez Dominik.
– Általánosban nagyon jó edzőnk volt. Ugyan nem csinált semmi extrát és a csapatunk sem volt kiemelkedő, az alapokat alaposan belénk verte és ez szerintem nagyon fontos, hogy az ember jól elsajátítsa. De tény, hogy sokat figyeltem a felsőbbéveseket, próbáltam ellesni tőlük minden tudást és technikát.
– A fiúk úgy értik – vette át a szót Konrád elgondolkodva, - hogy a játékotok, a megmozdulásaitok, a mozgásotok iszonyatosan hasonló, már-már egyforma.




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése