2020. július 27., hétfő

Kosársuli, 118.rész

Június 14., kedd

Ma már keveredve meccseztünk és játék közben a nagyobbak folyamatosan rámutattak a hibáinkra és segítettek elmagyarázni, hogyan kéne kiküszöbölnünk azt. Voltak kedves, segítőkész, türelmes megszólalásaik és akadt olyan is, ami abszolút megállta a helyét, mégis arcul csapott. Ilyen volt, mikor kiszúrtam, hogy Szonja jól helyezkedett és átpasszoltam neki a labdát, azonban útközben a semmiből előkerült Milán és megszerezte azt.
– Jó meglátás, kis tanítvány, de semmire nem mész vele, ha a passzod nem ér célba! – kiabálta, miközben már messze járt és épp pontot szerzett a saját csapatának.
A felsőbbévesek nagyrésze kis tanítványnak szólított engem, gondolom mert Dini mesélt nekik a közös múltunkról. Dini viszont mindannyiunkat egyéni becenévvel látott el és konkrétan senkit nem szólított úgy, ahogy az illető kérte az ismerkedős játéknál. Ez felidézte a régi emlékeket és még mindig mulatságosnak tartottam ezt a szokását.
A meccseket követően mindenki a saját osztályával nyújtott és mi nagyban az idősebbek játékáról társalogtunk.
– Úgy érzem, rengeteget fogunk tanulni ebben a három hétben – masszírozta talpait fájdalmas arckifejezéssel Krisz.
– Az egy dolog, de mik ezek a hülye becenevek? – fújta fel magát Klaudia.
– Engem Kiskobinak hív és az nem is olyan rossz – vigyorgott Krisz, majd elgondolkodva hozzátette. – Még ha szerintem gúnyolódik is velem.
– Engem KonKon-nak szólít vagy Lulu fiújának – jegyezte meg Konrád sűrű pofavágások közepette.
– Örülnetek kéne! – háborodott fel Tibi, majd kétségbeesetten hozzátette. – Nekem a Betoji nevet adta.
– Hát mert totál betojtál a centerüktől – fogta a hasát nevetve Krisz.
– Te is betojtál volna! – mutatott rá Tibi. – Láttátok azt a csávót? Rohadt ijesztő! És nem szól egy árva szót sem, csak bámul rám! Mikor rossz helyre álltam, megkocogtatta a vállam és arra a pontra mutatott, ahol jobb lett volna lennem!
Nos, igen, a felsőbbévesek egyik centere, Viktor tegnap nem volt jelen, ma láttuk őt először és nem csak, hogy eszméletlen magas, még elég nagydarab is. Egy árva szót nem szólt egésznap és összességében elég ijesztő a kiállása, de szerintem nem arra játszik, hogy másokat riogasson, csak egyszerűen így néz ki. Ám míg én csak távolról szemléltem őt, szerencsétlen Tibinek konkrétan őt kellett fognia, ami hát nem ment egyszerűen.
– Szerintem aranyos a maga módján – mosolygott Eszti jókedvűen. – Mikor megbotlottam, azonnal megtartott.
– Visszatérve a hülye megszólításokra – terelte vissza a témát Csenge. – Engem lepalizott! Emlékeztek, mit mondtam az első napon? Hogy mi az a megszólítás, amit nem szeretek?
– A Pali – bólogattam és képtelen voltam megállni a vigyorgást.
– Ez a gyerek mestere annak, hogyan tapintson rá mások gyengeségeire – értett egyet Klaudia felbőszülten. – Diának szólított és mikor kértem, hogy ne tegye, ördögien elvigyorodott és azóta csak így nevez.
– Én Dodo lettem – meredt maga elé szörnyülködve Dominik. – És még csak meg sem indokolta, miért.
– Mint a kacsa? – pillantott rá érdeklődve Krisz.
– Nem tudom – ingatta a fejét Dominik kicsit megbotránkozva.
– Dini már csak ilyen – nevettem fel jóízűen. – Szeret mindenkinek egyéni becenevet adni és igen, valóban arra pályázik, hogy az illetőt idegesítse az adott megszólítással. Nyugodtan vegyétek fel a kesztyűt és aggassatok rá idióta neveket ti is – tanácsoltam.
– Ahhoz nincs merszem – ismerte el Krisz.
– Ja, tuti nem mernék szembe menni vele – bólogatott egyetértően Tibi.
– Hát én se – ingatta a fejét Csenge. – De ahogy elnéztem, legalább a saját csapattársai visszavágnak neki.
– Amúgy ti is láttátok, hogy versenyt csinálnak a dobássorozatoknál? – vonta fel a szemöldökét Eszti.
– Aha és ahogy hallottam, nem is arra mentek rá, hogy ki dob be többet, hanem konkrétan az nyert, aki mindent bevágott – csóválta a fejét hitetlenkedve Bence.
– Én már annak is örültem, ha megvolt a hatvan százalékos siker – vallotta be Csenge.
– Egész más szinten vannak – sóhajtott Krisz. – De mi is el fogunk jutni oda! – tette hozzá elszántan, mi pedig egyetértően osztottuk a szilárd kitartását.
Lassan befejeztük a nyújtást, ám én még mindig cipőben voltam, ugyanis nem terveztem hazamenni, míg a többiek már szállingóztak kifele. Céltudatosan megindultam az idősebbek társasága felé, majd Szonja elé érve vigyázzállásba vágtam magam.
– Kérlek taníts meg rendes tempót dobni!
Egy pillanatra meglepődött, talán a heves kérésem végett, majd halványan elmosolyodott.
– Persze, szívesen.
– Mi van? – került elő a hátam mögül Dini döbbent arccal. – Miért őt kérted meg és nem engem?
– Mert tőled már rengeteget tanultam – feleltem legyintve.
– Nem? – meredt rám elbizonytalanodva Dini.
– Nos, más esetben szívesen tanulnék még tőled, de most a technikám fejlesztésére szeretnék ráfeküdni, nem pedig az irányítói mivoltom erősítésére – magyaráztam, mert az éjszakai gondolkodásom erre az elhatározásra juttatott.
Konrádnak igaza volt. Mint csapat és mint a csapat játékosai sokat fejlődtünk, az állóképességünk és a védekezésünkkel egyetemben, de az olyan egyéni képességeink, mint a dobóteljesítményünk vagy a passzaink pontossága és ereje nem lett sokkal jobb. És a dobótábor nyilván erre ment rá, az edzők mindenkit figyeltek egyenként és a nagyobbak is folyamatosan tudtak tanácsokat adni, de én szerettem volna még többet beleadni.

Végül Szonja még két órán át tanítgatott és dobáltuk a tempókat, néha szünetet tartottunk, olyankor pedig a nagyobbak szórakoztattak. Kiderült, hogy Dinit meghívták az országos edzőtáborba, ahova a különböző kosaras sulikból egy két játékost szoktak csak beválogatni, a legtehetségesebbeket, akiknek fejlesztik a képességeiket. Dini egyszerre viselkedett úgy, mint aki büszke, mert kiválasztották a remek teljesítménye alapján, ugyanakkor úgy tűnt, mint aki számára ez a természetes, hisz megdolgozott érte. Én is ilyenné szerettem volna válni. Elszánttá és sikeress. Olyanná, mint maga Dini.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése