2020. július 29., szerda

Kosársuli, 119.rész


– Gyerünk, KIGY! Még egy utolsó kört – bíztatta társait Dini este nyolckor, mikor én már csak nyújtottam, ők pedig még nagyban edzettek.
Ma volt a harmadik napja a dobótábornak és most már Konrád, Krisz, Dominik és Klaudia is maradtak tovább dobálni és gyakorolni. Mind együtt próbáltuk elérni a cipőorrunkat, ami a hajlékonyabbaknak, tehát Krisznek és Klaunak lényegesebben könnyebben ment, mint nekünk, többieknek.
A nagyobbak lenyomták az utolsó figurát, majd csatlakoztak hozzánk.
– Mi az, hogy KIGY? – érdeklődött Krisz, kérdését leginkább Milánnak címezve, akitől a legkevésbé tartott.
– Kosaras Idióták Gyülekezete – vigyorodott el az alacsony srác. – Hangsúly az idiótákon.
– És ez az egész osztályotokra vonatkozik, vagy csak rátok, ötötökre? – kérdezte Dominik.
– Ó, mint totálisan zakkantak vagyunk – biztosította a fiúkat Milán jókedvűen. – Még nem volt alkalmatok közelebbről megnézni a társaságot, de itt mindenki egyedi és roppant dilinyós.
– Kezdve a kapitányunkkal – egészítette ki Zalán szívélyesen mosolyogva Dinire.
– Ki kérem magamnak! – háborodott fel amaz.
– Tényleg, lassan nektek is csapatkapitányt kell választanotok – csettintett a nyelvével Milán izgatottan.
– Igen? – lepődött meg Krisz.
– És mikor? – kíváncsiskodott Klaudia, ugyanis Vili bá erről nem sokat mondott nekünk.
– Az augusztusi edzőtáborban szokás – magyarázta Milán. – Az első évben azért nem kerül erre sor, mert nem az edzők döntenek, hanem a játékosok. Ahhoz viszont, hogy az elkövetkezendő három évre megszavazzatok valakit, alaposan ismernetek kell egymást.
– És miről ismerszik meg a jó kapitány? – meredtem rájuk csillogó szemekkel, mert tudni szerettem volna, nálunk vajon ki felelne meg a paramétereknek.
– Nos, természetesen nem hárul minden feladat a csk-ra, ettől még az edzőnek és a többi játékosnak ugyanakkora befolyása marad – kezdte Milán. – De a kapitány egyfajta vezető, aki képes hatást gyakorolni a többiekre.
– Aki lelket önt belétek, mikor vesztésre álltok – folytatta Zalán.
– Aki bíztat és bátorít, mikor rosszul sikerül valami – egészítette ki Szonja.
– Elsimítja a csapaton belüli konfliktusokat – tette hozzá halkan Judit.
– Odafigyel a játékosokra és nemcsak a pályán elkövetett dolgokra összpontosít, hanem a hétköznapokon történtekre is – hozott fel egy újabb szempontot Milán.
– De maga is elég jónak kell, hogy legyen a pályán és az életben, különben nem látja át, hogy kinek mire van szüksége – illesztette hozzá Szonja saját véleményét.
– Tehát, képes legyen foglalkozni mind az egyénekkel, mind a csapattal. Mutasson példát és motiválja a többieket – foglalta össze Zalán.
– Segítse elő az edző és a játékosok közötti kommunikációt – szólalt meg ismét csendesen, de határozottan Judit.
Mind ámulva, tátott szájjal hallgattuk a nagyobbak beszámolóját, mert fantasztikusnak tűnt, hogy egy ember ennyi mindenre képes és alkalmas legyen. Hogy így kézben tartsa dolgokat, miközben saját magának is akad bőven egyéni feladata, csapatkapitányságtól függetlenül.
– És ez mind megvan benne? – törte meg a csendet Dominik Dini irányába bökve, miközben kissé hitetlenkedve bámult fel rá meg úgy a többiekre.
– Hahaha! – húzta ki magát öblösen kacagva Dini, majd csípőre vágta kezeit. – Természetesen!
– A példamutatása borzalmas – legyintett Zalán csupán mellékesen.
– Plusz olykor ő roppan össze a leginkább – vigyorgott Milán.
– Önelégült – fintorodott el Szonja.
– És néha meglehetősen furcsa módokat talál a motiválásra – fejezte be az ideális csapatkapitány képet lerombóló felsorolást Judit.
– Srácok! – kámpicsorodott el Dini.
– De ennek ellenére mégis őt választottátok, nem? – mosolyogtam rájuk.
– Hát igen – ismerte el Milán és rákacsintott a vezetőjükre.
– Ráadásul elsöprő fölénnyel – forgatta szemeit Zalán, de mégis azt éreztem, ők itt mind elismerik Dinit, bármit is mondanak és bármennyit is húzzák az agyát.
– És amúgy milyen arányra van szükség? Ha az osztály 60%-a ugyanarra szavaz, míg a maradék 40 valaki másra, akkor is az nyer, aki a legtöbbet kapta? Még ha a többiek nem is akarják őt? – próbálta megérteni a szavazás menetét Klaudia.
– Nos, ugyan ti szavaztok, de egyrészt az edzőtöknek is van beleszólása, például, ha azt látja, hogy egy alkalmatlan embert akartok megválasztani – tartotta fel mutatóujját Milán.
– Bár, ha nyitott szemmel jártatok az elmúlt egy évben, nem tévedhettek olyan nagyot – jegyezte meg Zalán.
– De természetesen az úgy nem jó, ha az osztály egyik fele nem fogadja el a csk-t – bólogatott nagyban Zalán Kaludia kérdésére válaszolva. – Ilyenkor lép életbe a tárgyalás, értekeztek a nézőpontotokról, hogy kit miért tartotok alkalmasnak vagy épp alkalmatlannak.
– Ja, itt nincs dedós titkos szavazás – pillantott ránk jelentőségteljesen Zalán, mire mind összerezzentünk.
– Ti sosem tartotok olyat? – nyekkent Krisz.
– Ugyan kérlek – legyintett Zalán lesajnálóan. – Ha megvan a véleményed, merj kiállni és felvállalni azt – mondta és bár keménynek hangzott, végeredményben mégiscsak volt benne igazság.
– Tehát a választás nem csak egyszerűen arról szól, hogy kijelölünk valakit, hanem arról is, mi mennyire látjuk tisztán a dolgokat és képesek vagyunk-e egymással dűlőre jutni – értelmezte a hallottakat Klau elgondolkodva.
– Így van, Dia – bólintott Dini, aki egészen eddig nem sokat fűzött hozzá a témához. Klaudia tekintete megvillant és haragosan meredt arra, ki azon a néven szólította, amit köztudottan utált.
– Bár nálunk ez az értekezés elmaradt, hisz egyetértettünk – tárta szét kezeit Zalán amolyan „ez van” stílusban.
– Senki nem ellenkezett?
– Egy ellenvetés sem akadt?
– Vagy valaki, aki másra szavazott?
Minden egyes szavazatot Dini kapott – bólogatott Szonja.
– Még ő is saját magára szavazott? – hökkent meg Krisz.
– Látszik, hogy egyáltalán nem ismerted még ki – horkantott Zalán. – Nyilván magára szavazott.
– Ilyet lehet?
­– Persze, ha indokolt. Ugyanakkor a mi osztályunkba ugyan tényleg ő volt a legalkalmasabb, de nem is nagyon akadt ellenfele. Nyilván nehezebb a választás, ha több alkalmas egyén is van, akik között nehéz dönteni – magyarázta Milán, mi pedig mindig hallgatásba burkolództunk, már nagyban azon agyalva, vajon kire lenne érdemes szavaznunk.


Előző rész:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése